Kako da odredite uzrast svoje mačke?

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

10.07.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za one vlasnike koji su macu udomili sa ulice ili iz prihvatilišta, i za koju se tek okvirno zna koliko je stara, stručnjaci imaju savete kako da najlakše utvrde koliko ona zapravo ima godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naravno, to će veterinar najbolje umeti da proceni, ali evo nekoliko korisnih trikova koje i sami možete da isprobate:

  • Zubi su odličan pokazatelj starosti mačke: Starije mace imaju više pigmentacija (mrlja, tamnih fleka) na zubima od mlađih mačaka. Naravno, ovaj pokazatelj se uzima u obzir uz pretpostavku da prethodni vlasnik nije vodio računa o higijeni zuba mace ili da je ona rasla na ulici. Mace prve zube dobijaju između druge i četvrte nedelje, dok „trajnije“ zube steknu sa oko četiri meseca. Ako, kada otvorite usta svoje mačke, vidite stalne bele zube, ona verovatno ima oko godinu dana. Žućkaste mrlje mogu se pojaviti između prve i druge godine, dok nakupljeni, tvrdokorni kamenac ukazuje na to da maca ima između tri i pet godina. Ako neki zubić nedostaje – vaša maca je najverovatnije senior.
  • Mišićna masa: Mlađe mace, prirodno, imaju jaču muskulaturu i snažnije mišiće, koje možete videti i golim okom dok se kreću, a naročito osetiti pri dodiru. One su i znatno aktivnije i raspoloženije za igru. Starije mace su više koščate nego mišićave i najčešće imaju opušteniju kožu (kao i višak kože) u predelu lopatica.
  • Krzno: Mlade mace obično imaju svilenkasto i sjajno krzno, meko na dodir, dok je dlaka starijih mačaka oštrija i gušća. Macu seniora ćete prepoznati i po sedim dlakama.
  • Oči: Bistre oči koje retko suze su odlika mlađih maca, dok zamućena očna jabučica ukazuje na mačku koja ima oko 12 godina. Kada posmatrate oko vaše mezimice, obratite pažnju i na dužicu – kod mladih maca ona ima blage ivice, dok je kod starijih "zaoštrenija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading