Svetski turizam: 1,4 milijarde putnika u 2018. godini

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

29.01.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protekla godina je bila vrlo dobra za globalni turizam, budući da je registrovano čak 1,4 milijarde dolazaka turista širom sveta, što je za šest odsto više nego godinu dana ranije, pokazao je izveštaj Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Ta organizacija je prethodno očekivala da će ova cifra biti dostignuta 2020. godine, ali se to ostvarilo ranije, delom zahvaljujući snažnijem ekonomskom rastu, viznim olakšicama i povoljnijim avio-putovanjima.

- Rast turizma u poslednjih nekoliko godina potvrđuje da je ovaj sektor danas jedan od najsnažnijih pokretača ekonomskog rasta i razvoja - naveo je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici te svetske organizacije. 


Turizam na Bliskom istoku je porastao za deset odsto u odnosu na godinu dana ranije, a u Africi za sedam odsto. Azijsko-pacifički region i Evropa ostvarili su rast od po šest posto, a Južna i Severna Amerika povećanje u dolascima turista od tri odsto. 

Očekuje se da će prognoza UNWTO za ovu godinu biti više u skladu sa istorijskim trendovima rasta međunarodnog turizma između tri i četiri posto. 

Iz UNWTO navode da će neizvesnost oko Bregzita, globalno ekonomsko usporavanje, geopolitičke i trgovinske tenzije, verovatno doneti pristup "sačekaj i vidi" kada je reč o putovanjima u tekućoj godini. 


Međutim, stabilne cene goriva, poboljšana vazdušna povezanost i rast putovanja iz zemalja u usponu, poslužiće kao pozitivni pokazatelji za ovu godinu, ocenjuju u UNWTO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading