NAJLEPŠE CRKVE RUSIJE: Pravoslavni manastiri i muzeji koje nikako ne smete da propustite

Autor:

Razonoda

28.02.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste veliki vernik i odlučite da posetite najveću zemlju na svetu, ovi hramovi bi trebalo da budu sastavni deo vaše maršrute.

RepublikaFoto: Printskrin: Facebook.com/Elijah Borek
Pomorska crkva u Kronštatu

Kada se spomene hodočašće, svi odmah pomisle na Svetu zemlju i Jerusalim. Međutim, pravoslavnim hrišćanima je Rusija duhovno mnogo bliža od Izraela, pa se mnogi odlučuju na posetu bratske zemlje. Ako se i vi odlučite na takav potez, Srpski telegraf izdvaja najlepše pravoslavne objekte u Rusiji, koje nikako ne smete da propustite.

Katedrala Svete Sofije - Veliki Novgorod

Ova predivna crkva predstavlja sedište Novgorodske eparhije. Sagrađena je od kamena i ima pet kupolastih tornjeva. Izgrađena je u periodu između 1045. i 1050. godine i spada u red najstarijih ruskih crkava, koje se koriste i danas.

Katedrala Aleksandra Nevskog - Nižnji Novgorod

Nalazi se u distriktu Kanavinski na mestu gde je nekada bio sajam Nižnjeg Novgoroda. Smatra se jednim od tri simbola ovog grada, počela je sa izgradnjom u 19. veku, a nosi ime po jednom od najpoznatijih Rusa u istoriji.

Novodevičji manastir - Moskva

Ovaj manastir je sagrađen 1524. godine i spada u red najlepših arhitektonskih dostignuća u prestonici Rusije. Sa tri strane je okružen rekom Moskvom, a u sklopu manastira nalaze se konaci, administrativni objekti, crkve i zvonik.

Novojerusalimski manastir - Podmoskovlje

Poznat i kao Voskresenska crkva, nalazi se u gradu Istra, koji je udaljen 40 km od ruske prestonice. Za izgradnju manastira korišćeni su nacrti Crkve Svetog groba Gospodnjeg u Jerusalimu.

Trojice - Sergijeva lavra - Sergijev Posad

Na 70 km severoistočno od Moskve, na putu za Jaroslavlje, nalazi se manastir koji se smatra duhovnim centrom Ruske pravoslavne crkve. Osnovan je 1337. godine, a bratstvo broji više od 300 monaha.

Kiški pogost - ostrvo Kiži

Ostrvo Kiži nalazi se na jezeru Onjega. Na njemu je sagrađen kompleks Kiški pogost, koji sadrži osmougaoni drveni zvonik, najstariju rusku vetrenjaču i Muzej arhitekture u drvetu na otvorenom. Od 1990. godine Kiži se nalazi na listi svetske baštine Uneska.

Crkva Pokrova na Nerli - Bogoljubovo

Na kilometar i po od zidina Bogoljupskog manastira nalazi se beli hram Pokrova na reci Nerli. Crkva je osvećena u čast praznika Pokrova Presvete Bogorodice. Crkva predstavlja najbolji uzorak ruskog neimarstva od belog kamena i nalazi se na spisku svetske baštine Uneska.

Preobraženski manastir - Jaroslavlje

Manastir je najstarija građevina u Jaroslavlju. Bio je jedan od omiljenih religijskih objekata Ivana Groznog. Pre 150 godina pretvoren je u muzej. Sastoji se od šest crkava koje su otvorene za posetioce.

Pomorska crkva - Kronštat

Crkva je glavna atrakcija ostrvskog grada Kronštata i predstavlja hram sećanja na sve poginule mornare. Projektovana je u neovizantijskom stilu, a izgrađena je 1913. godine. Crkvu je 2013. godine posetio poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading