ANTALIJA ZA ODMOR OD 300 DANA: Evo zašto je Turska idealna destinacija za letovanje

Autor:

Razonoda

06.06.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplo i čisto more, ali pre svega pogodna klima, koja omogućava da turistička sezona traje čak 300 dana, glavni su argumenti zašto odmor treba da provedete u Turskoj i u Antalijskoj regiji.

Foto: Big blue media
Dušan Anastasov

Prema rečima Dušana Anastasova, operativni direktor turističke agencije "Big blu", bitan argument koji će vas ubediti da spakujete kofere i odete u Kemer, Belek ili neki drugi grad u Antalijskoj regiji su odnos cena i usluga koje nudi turski ugostitelji.

Foto: Big blue media

- Turci su zadali svima ozbiljan zadatak kada je reč o tome kako ugostiti turiste i prići im. Razvili su olinkluziv koncepte, koji vam čini sve dostupnim. Saune, bazeni, izobilje hrane i pića, sve to ulazi u cenu. Posebnu pažnju posvetili su deci. U hotelima postoje animatori, svi hoteli imaju dečje klubove, akva-parkove.. Postoje i vrtići, gde možete preko celog dana da ostavite dete, koje je pod stalnim nadzorom i ima mogućnost da sa instruktorima uči da pliva, igra odbojku, ide u akva-park... Roditelji ga preuzmu uveče, pred večeru - objašnjava Anastasov.

RepublikaFoto: Big blue media

PO MERI GOSTA

Ono što Antalijsku regiju čini specifičnom, pored usluge, koja je, kako kaže naš sagovornik, po meri svakog gosta, jeste šarenolikost voća i povrća koje se upravo u ovoj oblasti uzgaja i koje nije prskano.

Kada je reč o klimi, menadžer agencije "Big blu", koji već punu deceniju brine o našim turistima u Turskoj, objašnjava da postoje razlike od grada do grada, te da svako može da pronađe idealne uslove, u šta su se uverili predstavnici beogradskih medija tokom nedavnog obilaska Antalijske regije. 
Foto: Big blue media

ŠTA JESTI I PITI

* Ima dosta slične hrane poput sarme ili pilava, ali treba probati pite koje ispred vas prave starice
* Ajran, slična našem jogurtu, ali slanije, sjajno je osveženje u toplim danima 
* Nacinalno alkoholno piće je raki, slično mastici
* Turci još uvek piju sodu, pa možete da se podsetite kakvog je ukusa piće na koje smo mi već zaboravili 
* Obavezno probajte baklavu, najbolja je ona sa pistaćima

- Kemer je specifičan grad, planina Turus je blizu, te je klima najbolja, suvlja je nego u drugim regijama. Plaže su šljunkovite, ima ih sa krupnijim i sa sitnijim šljunkom. Plave zastavice, koje su istaknuta svuda, simbolišu čistoću mora. Da je tako, svedoči i činjenice da kornjače kareta-kareta ovde polažu jaja. Sama Antalija je dvomilionski grad sa Konjalti - šljunkovitom i Lara - peskovitom plažom. Na Lara plaži su napravljeni rizorti sa po pet zvezdica, dok Konjalti plaža ima više pansiona, a nju češće posećuju Turci. Konjalti plaža je u poslednje dve godine toliko izgrađena da se kompletan noćni život tu preselio - priča Anastasov.

Foto: Big blue media

Kada je reč o turistima, najčešći gosti Antalijske regije su Rusi, Iranci, Litvanci, zbog čega hotelijerima nije engleski, već ruski, prvi jezik koji govore.

- Kad krenemo niže, stižemo do Belka, bogatog zelenilom i hotelima koji su se okrenuli golf turizmu, te su, zahvaljujući ozbiljnim terminima i uslugom sezonu produžili na 12 meseci. Ispod Belkea nalazi se Side, grad sa bogatom istorijom i velikim peščanim plažama. Ovaj grad nekada je bio centar trgovine robljem, a i danas posetioci mogu videti velike agore gde su se obavljale te trgovine. U starom jezgru grada ima predivnih pansiona koji su po cenama prihvatljivi srpskim turistima - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Big blue media

BISERI ANTALIJSKE REGIJE

Riksos sangejt

Rizort koji je u potpunosti prilagođen deci, na svakom koraku su animacije, ogromni slonovi, dečji automobili, tobogani... U samom hotelu skulpture su polivene raznim bojama kako bi deci bio zanimljiviji boravak

Nirvana

Apartmani okruženi borovom šumom gde vas svakog jutra budi cvrkut ptica. Ispred svake kućice su bazeni sa barovima, a turski ugostitelji će toliko brinuti i neće dozvoliti da vam se piće ugreje

Lend of ledžend

Zovu ga turskim Diznilendom, to je bukvalno grad koji deci, ali i odraslima, nudi više od 80 različitih tobogana, rolerkostera. Tu su u i predstave za decu sa morževima, delfinima, pingvinima   

Amara dolče vita

Rizort koji odiše luksuzom na svakom korakom. Pored standarnih bazena, na raspolaganju su vam i bazeni sa toplom slanom vodom, a u okviru kompleksa je i zoološki vrt  

RepublikaFoto: Big blue media

NAJJEFTINIJA VARIJANTA

Sledeći u nizu gradova je Alanja, koja je nešto specifičnija, s obzirom na to da tamo više idu turisti iz Skandinavije i Nemačke.

- Alanja ima dve vrste plaža. Kleopatrina, za koju se vezuje priča da je Marko Antonije doneo pesak iz Egipta da bi ispunio Kleopatrinu želju da uvek hoda samo po egipatskom pesku. Druga plaža je Kejkubatova plaža, koja je dobila ime po osnivaču grada Alandinu Kejkubatu, koji je želeo da osvoji grad, ali je njegova vojska bila tri puta slabija. Tokom noći stavio je sveće je na rogove ovaca i koza, počeli su da lupaju u bubnjave i krenuli ka gradu. Tadašnja vojska se prepala misleći da je na njih krenula velika vojna sile, te su bez borbe predali ključeve grada - jedna je od priča koju ćete čuti od vodiča tokom obilaska Alanje.

Foto: Big blue media

ČINJENICE

* U Turskoj je pamuk vrhunskog kvaliteta, a sve pamučne proizvode možete da kupite po gotovo bagatelnim cenama bilo da je reč o posteljini, peškirima, vešu
* Kožne stvari i galanterija su izuzetno povoljni. Italijanski veliki modni brendovi ovde šiju modele, a nalepnice sa imenima brendova lepe se u Italiji. "Big blu" će vam omogućiti posetu fabrici i razgledanje
* Ritual kupovine je posebna priča. Vi sedite u fotelji, Turci vas posluže čajem, iznesu odabrane modele, pa uz čaj probate garderobu i cenkate se
* Zlata imaju mnogo, vrhunski su majstori u izradi nakita i može se povoljno pazariti
* Sve kupujete cenkanjem, Turci u tome uživaju. Međutim, ako potcenite vrednost robe, uvrede se i neće da vam prodaju. Ako prihvatite da platite dve trećine od rečene cene, svi će biti zadovoljni
Foto: Big blue media

Koji god grad da izaberete, nećete pogrešiti, a ono što je važno da znate da ćete jeftinije proći ukoliko na more idete preko agencije.

- Turci štite agencije sa kojima sarađuju jer one mogu da razviju masovni turizam, tako da će vas letovanje tri puta manje koštati ukoliko dođete preko agencije, nego ako sami bukirate smeštaj. "Big blu" je agencija koja ima tu moć da napravi dobru cenu u svim hotelima. Punih 12 godina gradimo odlične odnose sa ovdašnjim hotelijerima, menadžerima i vlasnicima, te možemo da se izborima za dobru cenu i odličan kvalitet.

Foto: Big blue media

Grad sa slovnom greškom

Alanja je ime dobila zahvaljujući slovnoj grešci gradskog čelnika grada koji se tada zvao Alanija. Naime, u blizini grada nalazi se pećina Damlataš, za koju kažu da boravak u njoj pomaže plućnim bolesnicima, posebno onima koji su oboleli od astme. Predsednik i osnivač moderne Turske Mustafa Kemal paša Ataturk imao je astmu i često je posećivao Alanju. U jednoj od prepiski sa tadašnjim čelnicima grada sa kojim je dogovarao posetu u jednom od pisama napravljena je slovna greška, te je umesto Alanije napisano Alanja. Ataturku se to dopalo, te je ime ostalo Alanja.

Foto: Big blue media

Pod štitom Taurusa

Celu Antalijsku regiju štiti planinski masiv Taurus, dugačak  preko 2.000 kvadratnih kilometara, koji počinje od Rodosa, a završava se negde u Iranu. Zaslužan je što ova regija ima preko 300 sunčanih dana. Sa Taurusa izviru i dve najveće reke Eufrat i Tigar, koje su bitne za civilizaciju. Šume Taurusa su najviše od kedra.

Foto: Big blue media

Osveta sestara

Legenda kaže da su nekada Turci deci u nasleđe ostavljali zemlju, pa su tako muškarci dobijali plodno tlo gde su uzgajali voće i povrće, dok su ženskoj deci davali delove obale sa kojima u to vreme ništa nisu mogle da urade. Godinama kasnije, sa razvojem turizma, porodice sestara su se obogatile izdavajući zemlju (u Turskoj se ne prodaje, već se zemljište daje u zakup na 99 godina), dok njihova braća i dan-danas obrađuju njive. Sami Turci kažu da je to osveta sestara za sve ono što su doživele u prošlosti.

Foto: Big blue media

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading