Ovo je grad sa 26 izvora, Dostojevski se ovde kockao, a njegov dug je isplatio Roman Abramovič

Autor:

Razonoda

22.07.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vizbaden je jedan od najstarijih termalnih gradova Evrope. Za taj grad se vezuje priča o kockanju Dostojevskog, ali i mnogih zanimljivih lokacija koje bi trebalo da poseti svako ko tamo dođe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vizbaden

Iako mnogi pogrešno misle da je Frankfurt glavni grad pokrajine Hesen, jer je najveći, to je zapravo Vizbaden. 

A pored svih posebnosti koje poseduje, zbog svoje raskoši nazivaju ga Gradom stambenih vila, Predgrađem Frankfurta i Lepoticom sever. 


Poznat je po arhitekturi i parkovima koji zbog svoje lepote i uređenosti Vizbaden svrstavaju među luksuzne gradove, piše Pun kufer.

U Vizbadenu postoji 26 mineralnih izvora koji nisu poznati samo po lečenju artritisa, plućnih bolesti i spa tretmana, već i po dijagnostici i bolnicama za odvikavanje od zavisnosti, uglavnom slavnih i bogatih jer ovo mesto pruža potpunu diskreciju. 


Od samog osnivanja u ovaj grad je aristokratija dolazila da bi bila viđena. Uređen, miran, diskretan i bogat na svaki način privlačio je mnoge važne ličnosti. Brams, Vagner, Gete, Dostojevski, car Vilhelm, naša kraljevska porodica Obrenović, svi oni su rado provodili vreme u ovom otmenom gradu. 

Gete je verovatno najznačajniji posetilac ovog grada, jer je Hesensko državno pozorište bilo kompleks najvišeg ranga i generalno se kultura bila na visokom nivou. To je privuklo i čuvenog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Vizbaden je poznat po proizvodnji penušavog vina. A vinogradi se nalaze svuda unaokolo i prekrivaju veliki deo ove oblasti. Možete da probate vino, a i da prisustvujete njegovom pravljenju

On je bio poznat po svojoj kockarskoj strasti, te je bio "redovan" gost u kockarnici Kurhaus, koji je ujedno bila i spa kompeks. Dostojevski je ovde prokockao sve, pa je morao da trazi novac na zajam, ali je taj dug otplatio tako što je napisao roman o svojoj velikoj ljubavi "Kockar", gde opisuje opasan porok. 

Tabla ispred ovog kazina je ukazivala na dug koji je Dostojevski napravio, ali je otplaćen oko 150 godina kasnije, kada je Roman Abramovič platio oko 240.000 da ruski pisac više nikome ne bi dugovao. 

Vizbaden je od Frankfurta udaljen 20 minuta vožnje kolima ili vozom, ali je grad najlepše napustiti brodom koji krstari po obližnjoj Rajni. Do prelepog Rudeshajma, okruženog vinogradima u dolini Rajne, dolazi se nakon pola sata vožnje vozom, a odatle do Koblenca možete da vidite čak 24 zamka na Rajni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading