(FOTO, VIDEO) Usred hrišćanskog Balkana paganski običaj: Komšije sa maskama već 1.400 godina teraju "zle sile"

Autor:

Razonoda

15.01.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vevčanski karneval održava se više od 1.400 godina u Sebernoj Makedoniji, pa su se tako Makedonci i ove godine skupili na ulicama i maskirali kako bi oterali "zle sile". A ukoliko i sami želite da osetite karnevalski duh, pravac selo Vevčani.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svake godine Makedonci se strude da maske budu autentične

U selu Vevčani u Severnoj Makedoniji počeo je sad već čuveni Vevčanski karneval, koji svake godine poseti sve više ljudi koji žele da uživaju u spoju tradicije i modernog.

Vevčanski karneval se održava na Dan Svetog Vasilija - zaštitnika sela, a to je isti dan kada i Nova godina po Julijanskom kalendaru, a od 1993. godine Karneval i selo Vevčani zvanično su postali deo Svetske federacije karnevalskih gradova.


U ovom karnevalu učestvuju svi stanovnici sela koji sami sebi prave svoje maske, a one koje moraju da budu prisutne su maske mlade i mladoženje koji iz gornjeg dela sela idu u susret donjem iz kojeg dolaze "zle sile".

Ceo ovaj karneval je posvećen paganskom običaju borbe protiv zlih sila koje navodno uplašene beže kada ugledaju maske.

Vevčanske maske se izrađuju u tajnosti, ali za razliku od mnogih drugih karnevala, karnevaldžije, tj. vasiličari, svoje maske spaljuju posle završetka proslave.

Specifičnost karnevala je politička satira u kojoj maskirani seljani odigravaju trenutna politička dešavanja, pa se tako ove godine moglo videti mnogo maski koje uključuju vojničke uniforme i oružje.

Možete pogledati i još neke od maski koje su bile ove godine, a ukoliko žalite što niste bili na festivalu - ne brinite - ovaj običaj se održao više od 1.400 godina, sigurno će ga biti i dogodine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading