Zavirite u najlepšu biblioteku Klementinum u srcu Praga

Autor: b92.rs, republika.rs

Razonoda

18.02.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biblioteku Klementinum posetioci sajta "Bored panda" proglasili su za najlepšu biblioteku na svetu.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Prag

Osnovan 1232. godine, Klementinum u Pragu je najveći i jedan od najvažnijih istorijskih kompleksa zgrada u starom gradskom jezgru. On obuhvata više od dva hektara, a nalazi se u neposrednoj blizini Karlovog mosta.

Klementinum se može pohvaliti bogatom arhitektonskom evolucijom, a pored toga, sve od srednjeg veka pa do danas mnogi evropski astronomi, naučnici, muzičari i filozofi su studirali i radili ovde.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Unutrašnjost biblioteke Klementinum

Ovaj kompleks je do 2009. godine bio dom Nacionalne, Univerzitetske, Tehničke i Gradske biblioteke, ali su se poslednje tri preselile na druge lokacije, pa ja danas u Klementinumu ostala samo Nacionalna biblioteka Republike Češke.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Unutrašnjost biblioteke Klementinum

Ova predivna biblioteka je odličan primer barokne arhitekture jer se nije promenila od dana kada je otvorena 1722. godine.

Zidovi i krov su ukrašeni freskama Jozefa Deibela, a kombinuju prikaze umetnosti i nauke.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Stepenice koje vode u glavni hol biblioteke

Slike na kupoli predstavljaju Hram mudrosti, na zidovima iznad prozora se mogu pronaći portreti važnih ljudi jezuitskog univerziteta, a u središtu dvorane dominiraju veliki globusi.

Foto: wikimedia.org/MORS
Dvorište biblioteke Klementinum

Danas se u biblioteci Klementinum može pronaći oko 20.000 knjiga. Većinom su iz oblasti teologije, a neke datiraju čak i iz 16. veka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading