Živeli ste u zabludi: Ovo su turističke atrakcije koje su napravljene isključivo zbog turista!

Autor: b92.rs, republika.rs

Razonoda

01.03.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta se desi kada dovoljno ljudi otputuje zbog neke turističke atrakcije i po dolasku na destinaciju shvate da ona ne postoji? Onda je ljudi, jednostavno, stvore.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čuveni Julijin balkon

To je upravo bio slučaj sa Veronom, za koju su mnogi prvi put čuli kada su čitali Šekspira. Tragedija "Romeo i Julija" upravo počinje redom "Dve kuće istog ugleda u toj lepoj Veroni, gde se radnja zbiva".

Mnogi turisti su iz tog razloga uvrstili Veronu u svoj plan puta, samo da bi saznali da Julija, ne samo da nije živela tamo, nego nije ni postojala. Vlasti Verone su zbog ovakvih turista napravili "Julijinu kuću", i ovaj dom, sa sve romantičnim balkonom, postao je jedna od najvećih atrakcija u gradu.

Međutim, ovo nije jedina atrakcija koja je napravljena da bi privukla turiste i njihove novčanike.

Ulica Bejker 221B, London

Poznata ulica Šerloka Holmsa nalazi se nedaleko Ridžents Parka, i obožavatelji krimi priča hrle da vide "dom" ovog britanskog detektiva. Vestminster je kasnije na toj adresi postavio Muzej Šerloka Holmsa.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Nekada kuća, a sada muzej Herloka Homsa

Plava laguna, Island

Island je pun prirodnih termalnih izvora i bazena, ali Plava Laguna nije jedan od njih. Naime, Plavu Lagunu nije stvorila priroda, već čovek, i postala je jedna od glavnih atrakcija za turiste koji ne žele da istražuju prirodu u potrazi za termalnim vodama. U Plavoj Laguni takođe možete da uživate u spa tretmanima i koktelima ali ne zaboravite da se pre ulaska u vodu istuširate

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Plava laguna

Ček point, Berlin

Svi smo učili kako je Berlin nakon Drugog svetskog rata bio podeljen na istočni i zapadni Berlin. Oni koji žele da vide tragove podeljenog grada često posete Čekpoint Čarli, mesto granične kontrole zadužene za tranzite sa jedne na drugu stranu Berlinskog zida. Iako je samo mesto autentično, sve što se nalazi na njemu ne pripada tom periodu, sa napomenom da su svi rekviziti istovetna replika svega što se nalazilo na tom mestu pre 30 godina.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Čekpoint Čarli

Različite Venecije

S obzirom na to da prava Venecija tone, pojedini su se dosetili da ne bi bilo loše napraviti replike u Las Vegasu, Dubaiju ili Kini. Kina je posebno vešta u pravljenju replika različitih gradova, kako njeni građani ne bi morali da prevale velik put da bi iskusili ove lokacije.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Venecija u Kini

Parada dana mrtvih, Meksiko siti

Iako je Dan mrtvih pravi praznik koji se slavi širom Latinske Amerike, parade koje se dešavaju tog dana nisu deo tradicije Meksiko sitija. Naime, parada je stvorena za potrebe filma o Džejmsu Bondu, "Spektar", 2015. godine, a naredne godine preko 200 000 posetilaca je posetilo Meksiko siti kako bi učestovalo u paradi, samo da bi shvatili da ona ne postoji. Vlasti ovog grada su potom odlučile da održavaju ovu paradu svake godine, na zadovoljstvo mnogih turista.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Groblje u Meksiku za vreme parade

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading