Magija Srbije u proleće: Zemlja puna predivnih mesta za odmor

Autor:

Razonoda

05.03.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiže proleće i lepo vreme, pa eto prilike da malo pobegnete od gradske gužve i odmorite dušu. Srbija ima prelepu prirodu, bogatu istoriju i prelepa mesta koja će vam pružiti pravi užitak.

Srpski telegraf izdvaja nekoliko mesta u kojima ćete moći da odmorite dušu i uživate tokom proleća.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Lepote Uvca

UVAC

Pravo remek-delo prirode. Spoj nestvarnih meandara koje je priroda isklesala i najlepših boja kristalno čiste vode jezera Uvac nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U ovom specijalnom rezervatu prirode vrlo brzo ćete zaboraviti na probleme i prepustiti se čarima netaknutog prirodnog bogatstva. Prelepi meandri reke Uvac prostiru se od hidroelektrane Kokin brod do sela Krstac na putu ka Sjenici i mogu se videti sa mnogobrojnih vidikovaca iz okolnih sela, a dodatno su ulepšani prirodnim staništem beloglavih supova. Rezervat Uvac ima i mnogo nedovoljno istraženih pećina, a najveća je Ledena pećina, dugačka 2,5 km.

RepublikaFoto: Tanjug
Vrnjačka Banja

VRNJAČKA BANJA

Jedna od najlepših banja Srbije. Vredi je posetiti u bilo koje doba godine, ali zbog njene pogodne klime pravi užitak je biti ovde baš u proleće. Poznata je po izvorima tople i hladne mineralne vode i prelepim, autentičnim parkovima, pa će šetnja i opuštanje prijati svima. A ako odlučite da ovu banju posetite sa voljenom osobom, eto prilike i da skoknete do čuvenog mosta ljubavi i još jednom svoju ljubav ovekovečite postavljanjem katanaca. U blizini je planina Goč, pogodna za izlete, kao i brojni spomenici kulture, manastiri Studenica, Žiča, Gradac, Đurđevi stupovi, Sopoćani.

KRUPAJSKO VRELO

Za ovo vrelo možda nikada niste ni čuli, a sigurno je jedno od najlepših mesta u našoj zemlji. Pravi je izbor za onoga ko voli prirodu, vodu, mirno mesto i dobru hranu, a preporuka je da se poseti baš u proleće. Kažu da ne postoji reč kojom se može opisati idila Krupajskog vrela - već da se ono prosto mora videti. Smešteno je u ataru sela Milanovac, udaljenom od Žagubice oko 35 km, a plava boja na površini i zelenilo u okolini čini mesto nestvarnim.

KAMENGRAD

Spoj kamena i negovanog zelenila u Lazarevcu čini ovo mesto idealnim za posetu u proleće i uživanje na sunčanom danu. Pored pozornice, u sklopu Kamengrada nalaze se i mlinski kamen, ognjište i kamene klupe, pa ljubitelji istorije sigurno neće ostati ravnodušni. Nalazi se na svega 58 km od Beograda i idealna je destinacija za stanovnike glavnog grada, koji tamo mogu na miru da se odmore od gužve.

RepublikaFoto: V. GROZDANIĆ
Tara

TARA

Srpska lepotica oivičena je kanjonom Drine, pa posetioci mogu da iskuse pravu divljinu i netaknutu prirodu. Vladari stare Srbije i ovde su ostavili traga, pa na Tari možete posetiti manastir Rača, iz 13. veka, koji je podigao kralj Dragutin i gde se tokom Drugog svetskog rata čuvalo Miroslavljevo jevanđelje. Prava turistička atrakcija je arheološko nalazište Mramorje, Perućac, na desnoj obali Drine, u blizini reke Vrelo i njenog vodopada, a lokalitet je poznat po nekropoli sa 70 stećaka. Odlazak na Taru je uvek pravi užitak, a ako već idete u tom pravcu, možete posetiti i veštačko jezero Zaovine i okolno selo koje nosi isto ime. Jezero, čija voda spada u red najčistijih, prava je poslastica za sve ljubitelje prirode. Njegovu okolinu čini predeo četinarskih šuma, pa će lagana prolećna šetnja do brane Lazići biti pravi užitak.

RepublikaFoto: instagram.com/goran_marinkovic
Golubac

GOLUBAC

Za sve one koji svoj odmor žele da provedu aktivno tu je Golubac, grad na Dunavu, idealna destinacija. Sa svojim Homoljskim planinama i Crnim vrhom, klisurama, izvorima i vodopadima predstavlja pravi prirodni rezervat. Obilazak čuvene Golubačke tvrđave, koja se nalazi na samom ulazu u Ðerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi, obavezan je. Na raspolaganju su mnogobrojne staze za šetanje, od kojih mnoge vode do vodopada i virova, do Gvozdenih vrata sa četiri klisure i tri kotline. Tvrđava Golubački grad deo je Nacionalnog parka Ðerdap.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading