Samo za čiste hedoniste: Najbolje destinacije na Mediteranu koje morate posetiti bar jednom u životu!

Autor: minutzamene.com, republika.rs

Razonoda

19.06.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto se bliži, a svako ko vredno uči i radi tokom godine, najviše se raduje dugo iščekivanom odmoru. U toplim mesecima, sve što vam treba je pesak između prstiju i vodeno prostrostranstvo u kom možete da se rashladite dok sunce jako prži. Letnjih destinacija ima pregršt, zato je ponekad vrlo teško opredeliti se za onu pravu.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Foto: Ilustracija

Baš iz tog razloga, za vas smo odabrali najbolje destinacije na Mediteranu za hedoniste, uz koje ćete dobiti leto kakvo želite, ali i kakvo zaista zaslužujete!

Sicilija - srce Mediterana

Sicilija nudi letovanje za sva čula, i to se ne kaže tek onako. Nalazi se u samom središtu Mediterana i poznata je po brojnim voćnjacima koji pružaju jedinstvenu kombinaciju mirisa i boja. Osim sočnih voćkica, na brdovitim predelima ostrva rastu maslinjaci oko kojih se nalaze najlepše plaže. Od prirodnih lepota se izdvaja vulkan Etna koji se izdiže iznad nivoa mora i dominantno osmatra čitavu Siciliju.

Iako su prirodne lepote ovog mesta nepresušne, na Siciliji ćete pronaći i kulturno-istorijske znamenitosti i atrakcije, što će upotpuniti vaš put i načiniti ga mnogo značajnijim od uobičajenog letovanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sicilija

Ukoliko želite da se upoznate sa glavnim polisom antičke Grčke, posetićete Sirakuzu u kojoj su još uvek vidljivi ostaci Apolonovog hrama. Na jugu ćete imati priliku da saznate više o arheološkom nalazištu Agriđento koje je okruženo stablima badema i u okviru kog se nalaze hramovi, uključujući i Konkordijin hram.

Za duh ovog mesta je zaslužan miks kultura koji je naseljavao ove prostore, a to je ostavilo grčki, romanski, arapski i normanski trag u svim segmentima života. Gastronomski užitak Sicilije je još jedna prednost posete ovom ostrvu. Ova mediteranska kuhinja je popularna kao miks najrazličitijih začina koji za krajnji proizvod daju najukusnije specijalitete. Ovde ćete dobiti spektakularni miks italijanske kuhinje i najbolje od svih kuhinja naroda koji su Sicilijom prošli.

Azurna obala - gde sunce uvek sija

Francuska rivijera je svima dobro poznata kao Azurna obala, deo francuske obale Sredozemnog mora. Cela obala se nalazi između mesta Kasis i mesta Menton na italijanskoj granici. Kako Azurnu obalu odlikuje više od 300 sunčanih dana godišnje, tako je ova destinacija idealna za letnji odmor. Ono što je glavni adut Franuske rivijere nesumnjivo su prelepe sunčane plaže i vrlo šarmantni gradovi poput Nice, Monaka, Sen Tropea i Kana.

Kompletna obala je okružena strmim obroncima Primorskih Alpa, te je vazduh na Azurnoj obali veoma čist i osvežavajući, pa ne čudi što se mnogi odlučuju da svoje letovanje provedu upravo u ovom delu Francuske. Stene na na zapadu se obrušavaju direktno prema moru, a kako su crvene boje, voda dobija neki poseban odsjaj koji je moguće videti jedino i isključivo na Azurnoj obali. Postoji par koraka za bezbrižno letovanje i sitnice koje život znače, te se mogu primeniti i za letovanje u ovom delu Francuske.

RepublikaFoto: pixabay.com
Azurna obala

Luksuzni turizam u ovom delu Francuske traje još od 18. veka, pa je Azurna obala mesto stanovanja mnogih poznatih i veoma bogatih ličnosti.

Ovaj azurno plavi region obiluje bogatim umetničkim nasleđem, muzejima, spomenicima, te je ovde moguće dobiti i odmor i obilazak značajnih istorijskih kulturno-istorijskih znamenitosti.

Takođe, užitak za sve gurmane predstavlja mediteranska kuhinja i jedinstvena tradicionalna mirisna jela od morskih plodova, maslinovog ulja, paradajza i luka po kojima je Francuska inače veoma poznata.

Santorini - magično ostrvo Grčke

Ostrvo Santorini predstavlja najsavršenije ostrvo Grčke, koje je prepoznatljivo širom sveta. Ono što je karakteristično za ovo grčko ostrvo su raznobojne stene koje se uzdižu iz mora i kuće bele boje. Ostrvo je jedna od glavnih lokacija za snimanje kako filmova, tako i muzičkih spotova. 

Zapanjujuća panorama, romantični zalasci sunca, vulkansko peščane plaže doprinose da Santorini poseti više od 1,5 miliona turista godišnje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Santorini

Ovo grčko ostrvo se nalazi u Egejskom moru i deo je ostrvske grupe Kikaldi. Smešteno je na pola puta između Atine i Krita. Zaštitni znak ovog ostrva je krater sa visokim liticama koji je nastao pre nekoliko hiljada godina kada je Santorini pogodila velika vulkanska erupcija. Celo ostrvo odlikuju savršene plaže. Na istoku je moguće videti plaže sa crnim peskom, dok se na južnoj obali nalazi niz plaža koje su veoma popularne zbog raznobojnog peska. Crvena plaža je omiljena kod turista.

Sama unutrašnjost ostrva dominira tradicionalnim selima i vinogradima koji omogućavaju da se odmara u mirnijoj atmosferi, van turističke gužve. Santorini je idealna destinacija za letovanje na visokoj nozi i odmor na jednoj od hedonističkih destinacija za letovanje na Mediteranu, te je Santorini destinacija za savršen i kompletan užitak.

Hvar - ostrvo obasjano suncem i morem

Ovo ostrvo u Jadranskom moru pripada Hrvatskoj i predstavlja jedinstven spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-istorijske baštine. Hvar je smešten u slikovitom i veoma prirodnom okruženju, a kako je obasjan morem i suncem, predstavlja pravi mediteranski doživljaj. Klima na ovom hrvatskom ostrvu je idealna i odlikuje je plavo vedro nebo.

Ostrvo Hvar je glavna destinacija koju obilaze svi koji se odluče da jedre Mediteranom, a samo ostrvo i njegova okolina su bogati kulturno-istorijskim spomenicima. Tvrđava Fortica je jedna od glavnih turističkih atrakcija Hvara, ali je veoma poznata i katedrala, hvarsko pozorište, franjevački manastir. Hvar je ostrvo koje je poslednjih godina postao svetska ostrvska top destinacija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hvar

Uz ovakve destinacije, nemoguće je da se ne vratite ispunjeni i rasterećeni sa putovanja, a na odmoru je moguće uživati i sa ograničenim budžetom ukoliko vas brinu finansije. Na vama je da odaberete samo da li ste više za aktivan odmor i zabavu ili vam je draže da leškarite dok se kroz suncobrane probijaju mediteranski zraci. Napravite izbor koji odgovara vašem senzbilitetu i iznova se zaljubite u more, pesak i miris soli pomešan sa borovinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading