(FOTO) Provedite odmor za pamćenje: Tara kao izbor za letnje uživanje!

Autor: T. Jovanović

Razonoda

15.07.2020

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planina Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Najviši vrh je Kozji rid sa 1.591 metrom. Pripada grupi podrinjskih planina i ima složenu geološku prošlost i raznoliku petrografsku gradu. Po bogatstvu i raznovrsnosti turističkih vrednosti, ekološki očuvana prirodna sredina, planinski reljef, pogodni tereni za zimske sportove, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima daju ovoj planini veliku i konkurentnu vrednost. Tara je od 1981. godine proglašena za nacionalni park od Narodne skupštine Srbije i obuhvata površinu od 24.991,82 hektara.

Foto: youtube.com/Nenad Maric
Lepota koja ostavlja bez daha

- Turistička destinacija Tara je jedna od najatraktivnijih u ovom delu Evrope jer na malom prostoru postoji mnogo toga što je moguće videti. Uživati u prirodnim bogatstvima, posetiti kulturno-istorijske spomenike, ali i upražnjavati veliki broj aktivnosti. Opština Bajina Bašta se može dičiti izvanrednim mogućnostima za prijatan i sadržajan odmor koji obuhvata sve, od vožnji čamcima i brodovima, planinarenja, kanjoninga, plivanja, lova i ribolova pa do mogućnosti posete velikom broju kulturno-istorijskih sadržaja. Sve navedeno je uklopljeno u prirodu, koja na svakom koraku daje poseban ton doživljaju Bajine Bašte, a za kompletan ugođaj tu je tradicionalno srpsko gostoprimstvo, izuzetna hrana i raznovrsni kvalitetni smeštajni kapaciteti, od hotela i luksuznih apartmanskih naselja uz Drinu do vila, vikendica i brvnara na planini Tara - kaže za Srpski telegraf Siniša Spasojević iz TO "Tara-Drina".

Dodaje da je teško da se u moru kvalitetne ponude izdvoji ono što treba videti, ali to su svakako prelepi čuveni vidikovci u "Nacionalnom parku Tara", srednjovekovni Manastir Rača, reka Vrelo u podnožju planine, jezera Perućac i Zaovine, ostaci srednjovekovnog zamka Solotnik, stećci koji su na Uneskovoj listi zaštićene kulturne baštine...

- Kada dolazite u Bajinu Baštu, svakako treba da vidite kućicu na Drini, koja je simbol regiona Podrinja i najposećenija atrakcija u Bajinoj Bašti. Manastir Rača je zadužbina Svetog kralja Dragutina Nemanjića i najznačajniji kulturno-istorijski spomenik u ovom delu Srbije. U njemu je postojala čuvena račanska prepisivačka škola, gde je sačuvano Miroslavljevo jevanđelje i gde je deo svog monaškog života proveo i patrijarh Pavle. Reka Vrelo ili popularna reka Godina u Perućcu duga je samo 365 metara, ali ima prelepi vodopad koji se uliva u Drinu. Drina celim svojim tokom kroz Bajinu Baštu daje divna mesta za odmor, uživanje i ribolov - kaže Spasojević.

Foto: youtube.com/Nenad Maric
Planina Tara i reka Drina kod Bajine Bašte

Čuvena klekovača

Degustacioni centri dve čuvene vrste bajinobaštanskih rakija "BB Klekovača" i "Stara pesma" nezaobilazni su prilikom dolaska u prestonicu najbolje srpske rakije, a ne može se smatrati da ste osetili pravi duh Bajine Bašte ako niste probali čuvenu rakiju klekovaču, koja je zaštitni znak ovog kraja, kažu iz TO "Tara-Drina".

Ono što je posebno atraktivno tokom letnje sezone i za šta postoji najveće interesovanje jesu vožnje brodom jezerom Perućac.

- Na odmoru u Bajinoj Bašti imate priliku da, ploveći jezerom Perućac, uživate u prelepom kanjonu reke Drine, plovite između dva nacionalna parka "NP Tara" u Srbiji i "NP Drina" u Republici Srpskoj i da po dolasku u Višegrad obiđete čuvene znamenitosti ovog grada i ponovo se Perućcem vratite u Bajinu Baštu - kaže naš sagovornik.

Foto: youtube.com/Nenad Maric
Pogled za milion dolara

Veoma atraktivan program je i posmatranje medveda koji organizuje "Nacionalni park Tara" i to je nešto što privlači posebnu pažnju.

- Ipored pandemije, u ovoj godini imamo veliki broj domaćih i stranih turista u našoj opštini, tako da je najveći deo naših smeštajnih kapaciteta rezervisan do početka septembra. Možda je ovo leto idealna prilika da odmor planirate u našoj prelepoj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading