RUSKI NARODNI LEKOVI: Mordovnik je čudesna biljka za obolele od multiple skleroze

Lifestyle

18.12.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rano započinjanje terapije je od presudne važnosti, ali kad je osoba neizlečivo bolesna, nada se da će pomoći i tradicionalni lekovi, pa ih zato uvek treba uključiti u tok lečenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mordovnik je najefikasniji lek iz biljnog sveta za lečenje multiple skleroze

Multipla skleroza je teška i neizlečiva bolest od koje u Srbiji boluje više od 7.000 ljudi. Bolest je podmukla, nepredvidiva i napada u najproduktivnijem životnom periodu, a oboleli u Srbiji sa nestrpljenjem iščekuju da im postane dostupna savremenija i efikasnija terapija. Ipak, dok zvanična medicina ne pomogne, ruski terapeuti savetuju i narodne lekove.

Ovo je podmuklo oboljenje čiji je tok nepredvidiv. Simptomi se javljaju i nestaju na neočekivan način, a smenjuju se faze pogoršanja i smirivanja bolesti. Dok kod jednih pacijenata razvoj bolesti u dužem periodu ne utiče značajno na njihov kvalitet života, kod drugih su pogoršanja agresivna, narušavaju njihove fizičke i mentalne sposobnosti, vode u težak invaliditet sve do potpune oduzetosti i paralize.

- Pravovremena dijagnostika i rano započinjanje terapije nisu samo od presudne važnosti za pacijenta i njegov kvalitet života već imaju i jasno farmako-ekonomsko opravdanje, jer se na taj način za sam zdravstveni sistem, u dugoročnom smislu, ostvaruju ozbiljne uštede. Blagovremenim lečenjem manji je broj relapsa kod pacijenata, manji broj komplikacija, niži stepen invaliditeta. Multipla skleroza je praćena i brojnim pridruženim oboljenjima kao što su depresija, kognitivni ispadi, poremećaji sfinktera, pa je neophodna ciljana, simptomatska terapija uz prateće mere fizikalne i psihosocijalne rehabilitacije - upozorava prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije.

Za svakog obolelog od multiple skleroze ključno je da lečenje započne što pre. Savremene terapije pružaju mogućnost da se bolest zaustavi i drži pod kontrolom ukoliko pacijenti odgovarajuće lekove dobiju na vreme.

- Višestruka skleroza je progresivna hronična bolest nervnog sistema. Uzrok bolesti mogu biti uslovi okoline, nasledni faktori, virusna infekcija i druge okolnosti. Pacijenti ne znaju kako da leče ovakvu bolest, šta se može učiniti, a šta ne i da li je moguće koristiti folikalne lekove za lečenje multiple skleroze. Kad je osoba neizlečivo bolesna, uvek se nada da će pomoći i narodni, tradicionalni lekovi, nada se čudu koje ga može spasti, pa to uvek treba uključiti u terapiju - kaže ruski doktor Aleksej Bojko, neurolog.

Ruski narodni recepti za lečenje multiple skleroze

Foto: pixabay.com

Mordovnik

Postoji oko 30 vrsta biljke mordovnik i to je najefikasniji lek iz biljnog sveta za lečenje multiple skleroze. Rezultati uzimanja ovog napitka primećuju se kod pacijenata koji ga uzimaju oko dve godine. Mordovnik se ne može naći u apotekama, najbezbednije je da ga sami berete, ali da se prethodno uputite u to gde i kako ga brati i ljuštiti seme.

Recept: Ako imate normalan krvni pritisak, pomešajte dve do tri kašičice mordovnika sa čašom vrele vode, pa sipajte u termos i ostavite da prenoći. Pijte napitak tokom dana, podeljen u tri, četiri doze. Morate znati da u malim razmerama povećava krvni pritisak, a u velikoj meri ga smanjuje. Doziranje se može smanjiti ili udvostručiti. Tok tretmana treba da traje dva meseca, interval između kurseva je 10 dana. Tokom lečenja potrebno je 50-60 čaša mordovnika. Pošto biljka može biti otrovna, potrebna je preciznost.

Voda i sirće

Uzmite pola čaše vode, dodajte dve kašičice meda i dve kašičice jabukovog sirćeta. Pijte tri puta dnevno, ujutru pre doručka, u toku dana i uveče pre večere.

Luk i med

Jednostavan recept koji poboljšava opšte stanje kod multiple skleroze i stimuliše odbranu tela sastoji se iz luka i meda. Pomešajte jednu čašu svežeg soka luka i jednu čašu meda. Trebalo bi da se konzumira jedna kašika tri puta dnevno, sat vremena pre obroka, tokom terapije od dva meseca.

Maline

Infuzija listova malina u votki sadrži veliku količinu flavonoida i organskih kiselina. Ovaj napitak se koristi kao tonik. Uzmite teglu i popunite je opranim lišćem maline, pa napunite votkom. Deset dana treba da odstoji, a onda uzimajte kašiku tri puta dnevno nakon obroka, tokom tretmana od dve do tri nedelje.

ČINJENICE:

Simptomi MS

  • Naglo slabljenje vida na jednom oku
  • Pojava duplih slika
  • Podrhtavanje ruku
  • Klecanje nogu
  • Vrtoglavica
  • Nestabilnost pri hodu
  • Smetnje sa govorom
  • Smetnje sa mokrenjem
  • Epileptični napad može biti jedna od manifestacija

Zabranjeno za obolele

  • Topla hrana i vruća kupka (pogoršava stanje pacijenata, koordinacija kretanja se pogoršava, povećava se paraliza, slabi vid)
  • Terapija blatom
  • Oštre klimatske promene
  • Prekomerni rad
  • Izloženost suncu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading