ZDRAVI KAO DREN: Bobičastvo voće za zdravlje i dugovečnost

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema legendi, drvo drena sadilo se na mestu gde se podizala kuća, a verovalo se da je ono porodici donosilo zdravlje i dugovečnost. Plodovi drena, drenjine, sastoje od tanina, organskih kiselina, pektina, šećera, sluzi, smole, gvožđa, vitamina C, organske i glikosalne kiseline, koja je zadužena za obnovu i podmlađivanje kože, zbog čega ova biljka ima izuzetnu lekovitu vrednost. Ne kaže se džabe zdrav kao dren!

RepublikaFoto: pixabay.com
Zbog visokog sadržaja askorbinske kiseline drenjina je idealna za hladne mesece jer sprečava prehladu

Drenjina se koristi za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti... Proizvodi od drenjina, kao što su sok, čaj ili džem, efikasni su u lečenju stomačnih tegoba i bolesti organa za varenje. Naučnici u Rusiji su otkrili da plodovi, kora i listovi drveta imaju antimikrobiološko dejstvo i da se meso plodova i ulje iz semenki može koristiti za regeneraciju spoljašnjih i unutrašnjih epidermalnih tkiva. Ovo bobičastvo voće je idealno za ovo vreme zbog visokog sadržaja askorbinske kiseline (ima je dvostruko vise nego u pomorandži), što znači da će zimski period uz redovnu upotrebu drenjine proći bez prehlada.

RECEPTI

HIPOTENZIJA (nizak krvni pritisak): Sto grama bobica i 100 g usitnjenog belog luka prelijte sa 200 ml votke i ostavite na tamnom mestu dve nedelje. Dve do tri kapi tinkture razblažene s mlekom uzimati 20 minuta pre jela.

VISOKA TEMPERATURA Da biste spustili temperaturu izazvanu akutnim respiratornim virusnim infekcijama, pomaže sledeći recept: Dva kilograma šećera staviti na kilogram opranog, oljuštenog i svežeg voća. Sve promešati i staviti u tegle. Čuvati u frižideru. Pri visokoj temperaturi, uzmite kašiku sirovine i razblažiti čašom tople vode, promešati i piti najmanje tri čaše dnevno. Ovo će pomoći ne samo da smanjite temperaturu već i da pobedite prehladu.

DIJAREJA Kašika sušenih bobica se pomeša sa čašom tople vode. Piti infuziju u malim gutljajima tokom dana.

REUMATIZAM Deset grama korena drena staviti u 400 ml vrele vode i ostavili na niskoj temperaturi još 15 minuta. Posle toga, pustite da odstoji tri sata. Piti po 50 ml tri puta dnevno.

DIJABETES Od 50 do 100 mililitara soka od drenjina konzumirati pre svakog obroka. To će pomoći u smanjenju nivoa glukoze u krvi.

HEMOROIDI Pre jela jesti pet sušenih bobica tri puta dnevno.

MIGRENA Za teške glavobolje i migrene pomaže da zgnječite malu količinu bobica, stavite na gazu, a nju na bolna mesta na glavi.

Sok od drenjina

Sastojci:

  • 3 kg drenjina
  • 3 kesice limuntusa
  • 2 l vode

Priprema: Drenjine izgnječite rukama u nešto većoj posudi. Dodajte im limuntus i vodu, pa sve zajedno prekrijte krpom. Ostaviti neka stoji 24 sata, pa procedite kroz gazu. Dodajte proizvoljnu količinu šećera i kesicu konzervansa, pa ponovo pustite da zajedno odstoji dan. Na kraju uspite dobijeni sok u staklene flaše i čuvajte na mračnom i hladnom mestu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Čaj

Sastojci:

  • 3-4 kašike osušenih drenjina
  • litar vode

Priprema: Drenjine prelijte vodom i na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite sa šporeta, poklopite i posle 20 minuta procedite. Pijte tri puta dnevno posle jela po šolju čaja.

Brzi džem od drenjina

Sastojci:

  • 5 kg drenjina
  • 4 kg šećera

Priprema: Pošto skuvate drenjine za sok, odvojte ih od soka, očistite od koštica, propasirajte i stavite u veći lonac. Ako želite malo ređi džem, možete dodati i malo soka. Na svaki kilogram drenjina dodajte od 0,8 do kg šećera. Kuvajte najviše oko pola sata da se previše ne ukuva. Vruć džem sipati u vruće tegle.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading