Hrana koja oporavlja jetru: Ako jedete ovo, na lekove zaboravite!

Autor: Republika

Lifestyle

07.02.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu. Ona obavlja preko 500 funkcija u telu. Sve što udišemo, pijemo ili jedemo mora prvo da prođe kroz jetru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jetra

Ovo je spisak hrane koja je dobra za funkcionisanje jetre:

1. Ovsena kaša

Hrana koja sadrži vlakna pomaže jetri da se regeneriše. Ako želite da vam dan dobro počne, probajate da doručkujete ovsenu kašu. Istraživanja kažu da ovsena kaša za doručak smanjuje salo na stomaku, što predstavlja pravo olakšanje za jetru.

2. Ne približavaj se brzoj hrani

Pljeskavice, ćevapi, pomfrit i hrana poput te samo će uništiti vašu jetru. Masna hrana ometa rad jetre. Stalno konzumiranje brze hrane može dovesti do ciroze jetre.

3. Brokoli

Ako želite da vam jetra bude zdrava, konzumirajte mnogo povrća. Brokoli mogu biti deo strategije oporavka jetre. Pojedine studije pokazuju da hrskavo povrće poput brokolija može da izleči jetru. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Brokoli nemojte da kuvate, smao ga iseckajte i stavite u činiju sa bademima i suvim grožđem. Začinite sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja i jedite kao međuobrok. Osim što ćete dovesti liniju do savršenstva, potpuno ćete oporaviti telo.

4. Kafa

Ako ste ljubitelji kafe, biće vam drago da znate kako kafa prija jetri. Ispijanjem jedne do dve šoljice kafe dnevno može da zaštiti vašu jetru od štećenja koje prouzrokuje alkohol ili nezdrava hrana. Pojedina istraživanja pokazuju da kafa može da zaštiti jetru i od raka.

5. Smanjite šećer

Previše šećera može da uništi vašu jetru. To je zato što je jedan od zadataka jetre da šećer pretvara u masnoće. Ako konzumirate mnogo šećera to može da dovede do masne jetre.

6. Zeleni čaj

Istraživanja pokazuju da zeleni čaj može da spreči neke tipove raka, a među njima je i rak jetre. Poznato je da zeleni čaj detoksikuje organizam, ali samo ako se pije mlak nikako vreo.

RepublikaFoto: pixabay.com

7. Voda

Najbolja stvar koju možete da uradite za svoju jetru je da sve napitke zamenite vodom. Voda leči jetru.

8. Badem

Orašasti plodovi su puni E vitamina, a pogotovo badem. Naučno je dokazano da leče simptome masne jetre.

9. Smanjite so

Telu je potrebna so, ali ne u velikoj meri. Rana istraživanja pokazuju da ishrana sa visokiim sadržajem natrijuma može da dovede do fibroze jetre, što predstavlja prvu fazu ozbiljnog oštećenja jetre. Izbegavajte konzerviranu hranu i jednostavno ne solite toliko ručak.

RepublikaFoto: pixabay.com

10. Spanać

Spanać je čistač jetre. Jednostavno se sprema: možete samo blago da ga obarite ili jednostavno da sveže listove spanaća dodate zelenoj salati. Jetra će vam biti zahvalna. 

11. Borovnica

Borovnice su pune polifenola koji pomaže jerti da se izbori sa masnoćama uslovljenim prekomernim konzumiranjem alkohola i masne hrane.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ukoliko borovnice nisu hrana za vas, jedite crnu čokoladu ili šljive koje imaju skoro isto dejstvo na jetru.

12. Zaboravite na alkohol

Jetra i alkohol ne idu zajedno. Ako želite da vam jetra radi kako treba jednostavno batalite alkohol.

13. Začini

Ako želite zdravu jetru i srce, u hranu dodajte malo origana, bosiljka ili ruzmarina. Ovi začini su puni polifenola koji će očistiti vašu jetru. Istu funkciju ima i kari, kurkuma ali i cimet.

14. Zaboravite na slaniše i slatkiše

Sledeći put kada posegnete za čokoladicom ili grisinama, pojedite jabuku ili bananu. Jetra ne podnosi industrijski prerađene proizvode.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading