KOZJE MLEKO I LJUSKE OD JAJA PROTIV ALERGIJE: Ruskim narodnim receptima se izborite sa prolećnim tegobama

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa dolaskom toplijih dana kijavica, curenje nosa, grebanje u oku i grlu su česta pojava. Na sreću, ima mnogo načina da ublažite simptome i uživate u najlepšem dobu godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svaki treći čovek sa dolaskom proleća ima neki vid alergijske reakcije

Zima je za nama, a vi opet kijate i curi vam nos - krivac je najverovatnije prolećna alergija. Sa prvim toplim danima kreće i sezona cvetanja drveća i trava, vazduh se puni polenom i čak i oni koji nikada pre nisu imali problem sa alergijama ne ostanu imuni. Svaki treći čovek sa dolaskom proleća ima neki vid alergijske reakcije, a broj se naročito uvećao u poslednjih 20 godina. Alergija je uporna i dosadna, ali ima mnogo načina da ublažite tegobe i uživate u najlepšem dobu godine, kaže Irina Aleksejeva, ruski alergolog.

PREVENTIVA

Prema njenim rečima, osobe koje su sklone sezonskoj alergiji bi trebalo da prate vremensku prognozu i stanje alergena u vazduhu i da na vreme počnu sa upotrebom antihistaminika (barem dve nedelje ranije).

- U periodu kada cvetaju biljke na koje ste alergični izbegavajte duži boravak u prirodi, posebno kada je suvo, toplo i vetrovito vreme. Polena ima manje za vreme hladnih i vlažnih dana. Nakon boravka u prirodi, istuširajte se i operite odeću, čime ćete sprečiti raznošenje polena po stanu. Izbegavajte sušenje veša na otvorenom zbog zadržavanja alergena. Polena ima najviše ujutru, pa tada izbegavajte provetravanje stana - savetuje Aleksejeva.

ZAŠTITNA OPREMA

Ona apeluje i da pre izlaska nozdrve namažete nevenovim ili čistim maslinovim uljem, što će smanjiti ulazak alergena kroz nos i nadražaj na kijanje. A po povratku kući inhalirajte se parom tako što ćete u pola litra vode dodati kašičicu sušene kamilice, mada se mogu koristiti i eterična ulja lavande, đumbira, čempresa, čime ćete osloboditi disajne puteve od nakupljene sluzi. Takođe, ako morate izaći, najbolje je koristiti kapu ili zaštitnu maramu, jer se u kosi nakupi polen, koji se uveče kad legnemo prenese na jastuk i celu noć udiše.

RECEPTI

Čaj za čišćenje organizma

Dobro pomešajte pet kašika kičice, četiri kašike kantariona, tri kašike korena maslačka, dve kašike rastavića i dve kašike usitnjenog šipka. Uzmite kašiku mešavine i prelijte je uveče šoljom hladne vode. Ujutru stavite na šporet i zagrejte do ključanja, ali ne kuvajte, već skinite sa šporeta, poklopite šerpu i umotajte i ostavite na toplom da odstoji 40 minuta. Zatim procedite čaj i pijte po trećinu čaše tri puta dnevno pre jela. Pripremljeni čaj čuvajte u frižideru. Ovaj čaj čisti organizam i koristan je protiv alergija, posebno dobro prečišćava disajne puteve.

Foto: pixabay.com

Kozje mleko

Dr Mihail Bogomolov, dijetetičar, preporučuje sledeći recept: Uzmite dve šolje kozjeg mleka. Dodajte čašu vode koju ste prethodno prokuvali i ohladili na sobnoj temperaturi i jednu četvrtinu čaše sveže isceđenog soka bundeve. Promešajte. Pijte po pola čaše tri-četiri puta dnevno, zagrejano na oko 35 stepeni, pola sata pre jela. Terapija traje mesec dana.

Ruski seoski lek

Potreban vam je svež neven, koji možete gajiti i u saksijama. Tokom dve nedelje, svako jutro pre doručka, uberite po tri cveta, dobro ih sažvaćite i progutajte. Zatim napravite pauzu nedelju dana, pa ponovite. Ovo je starinski seoski recept za čišćenje jetre i jačanje imuniteta, a kada očistite jetru, proći će vam i alergije.

Ljuska od jaja

U emisiji ruskog travara Georgija Malahova o lečenju alergija jedna majka je ispričala kako je pobedila alergiju kod svog deteta.

- Moj sin je imao jaku alergiju još otkako je napunio mesec dana. Kada je napunio godinu dana, posavetovali su me da ga lečim na sledeći način. Davala sam detetu mlevene ljuske od jaja na sledeći način: ljuske sam prokuvala u ključaloj vodi, ostavila ih da se osuše, a zatim ih samlela u mlinu za kafu. Na vrh noža sam uzimala dobijeni prah, posipala ga limunovim sokom i davala detetu dva puta dnevno. Osim toga, pripremala sam mu čaj na sledeći način. Jednu čašu plodova šipka i pet manjih lovorovih listova sam prelila jednim litrom ključale vode. Ostavila sam da ova mešavina odstoji u većoj, zatvorenoj tegli u frižideru dva dana, a onda procedila i presula u drugu teglu, koju sam nadalje čuvala u frižideru. Davala sam detetu po jednu kašiku ovog čaja četiri puta dnevno. Posle tri nedelje ovakvog lečenja, alergija, koja ga je veoma dugo mučila, nestala je bez traga - ispričala je ova majka.

Beli slez

Veliku kašiku korena belog sleza prelijte sa 200 ml hladne vode i ostavite da odstoji od dva do tri sata. Tečnost procedite i njome ispirajte nos. Ovaj preparat će osloboditi vaš nos suvišne sluzi.

Čajna mešavina oslobađa od sekreta

Sastojci:

  • Foto: pixabay.com
    25 g koprive
  • 15 g šipka
  • 10 g zove
  • 10 g maslačka
  • 10 g nevena
  • 10 g majčine dušice

Priprema: Izmešajte sve sastojke u jednoj teglici. Dve supene kašike čaja stavite u hladnu vodu. Kad provri, sklonite sa vatre i ostaviti poklopljeno 10 minuta, procedite, dodajte med i čaj je spreman za upotrebu. Treba ga piti nekoliko puta dnevno. Sam unos dovoljno tečnosti ublažava alergije i otapa nakupljenu sluz, a ove biljke dodatno će pomoći svojim imunološkim i antialergijskim delovanjem.

Losion od pelina za koprivnjaču

Sipajte u neoštećenu, emajliranu šerpu jednu punu kašiku pelina i prelijte sa 300 grama ključale vode. Prokuvajte ovaj čaj 10 minuta. Zatim ga procedite, pa komadićima vate, nakvašenim u čaju, premazujte obolele delove kože. Što češće budete mazali kožu ovim čajem, to ćete se brže izlečiti. Svrab će nestati već posle nekoliko minuta i osećaćete se mnogo bolje.

Kupus, krompir i krastavac

Listove kupusa izlupkajte tučkom za meso da bi pustili sok, pa ih stavite kao oblogu na obolele delove kože. Takođe, pomažu i obloge od izrendanog sirovog krompira ili krastavca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading