LEČI DEPRESIJU I KOŽNE PROBLEME: Recepti za zdrav život pomoću kantarionovog ulja

Autor:

Lifestyle

30.04.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gospina trava ima antivirusna, antibakterijska i antiupalna dejstva, zbog čega se najčešće koristi protiv rana i opekotina, i to kao ulje koje je izvanredan lek za lečenje cista, upale jajnika i gljivica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kantarionovo ulje se koristi za lečenje čira na dvanaestopalačnom crevu i poboljšanje probave i kao čaj

Gospina trava ili kantarion, kako se u narodu najčešće naziva ova lekovita biljka, vekovima se koristi u borbi protiv velikog broja bolesti. Kantarion ima antivirusna, antibakterijska i antiupalna dejstva, zbog čega se najčešće koristi protiv rana i opekotina, i to kao ulje.

Kantarion je jedan od jačih boraca protiv stomačnih problema. Koristi se za lečenje čira na dvanaestopalačnom crevu i poboljšanje probave. U tom slučaju se najčešće koristi kao čaj u sušenom obliku ili kao eterično ulje za bolne grčeve uzrokovane gastritisom.

Kantarion se veoma često spominje kao najprirodniji lek u borbi protiv depresije. Ima dejstvo kao i antidepresiv, ali sa mnogo manje ili nimalo neželjenih efekata. Pokazao se efikasnim u lečenju depresije, strahova, promena raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulzivnih poremećaja i sezonskih depresija.

Gospina trava odlično izlazi na kraj i sa kožnim oboljenjima. Ulje kantariona umiruje nadraženu i osetljivu kožu, smanjuje bore, hidrira kožu i čini je mlađom i svežijom. Preparati koji u sebi sadrže kantarionovo ulje, kao što su prirodni balzami ili melemi za ispucalu kožu ruku i stopala, podstiču ubrzano zaceljivanje.

Kantarionovo ulje je odlično za sprečavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je menjati nekoliko puta dnevno. Ono se koristi i kod rana koje teško zaceljuju i protiv lakših opekotina. Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi poboljšanja cirkulacije. Veoma je efikasno kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta. Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu.

Važno je napomenuti da je kantarionovo ulje izvanredan lek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica. Umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u vaginu da stoji nekoliko sati. Ako osećate da još postoji bol, ponovite postupak. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem.

Možete nanositi čisto ulje ili kremu za lice s uljem kantariona za najbolju prevenciju bora uzrokovanih suncem.

RECEPTI

Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je jedno od retkih ulja koje se priprema sa svežim cvetovima. Razmera je 100 grama cvetova na litru ulja. Priprema se u hladno presovanom kvalitetnom ulju, uglavnom maslinovom. Ostavite sveže cvetove da odstoje preko noći. Stavite ih u prozirnu staklenu bocu i prelijte uljem. Prekrijte bocu gazom i pričvrstite gumicom. Ostavite da stoji 40 dana na suncu, povremeno proveravajte da li su svi cvetovi u ulju. Četrdesetog dana dobro procedite ulje i cveće kroz gazu, pritisnite cvetove da puste ulje do kraja. Ulje čuvajte u čvrsto zatvorenim tamnim bocama. Nemojte držati ulje u frižideru. Kvalitetno kantarionovo ulje je tamnocrveno, čak vuče na ljubičasto.

Foto: pixabay.com

Čaj od kantariona

U dva decilitra uzavrele vode stavite kašičicu sitno iseckane gospine trave, skinite sa vatre i poklopite. Ostavite tako do dva sata i pijte tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, kod bolesti jetre, žutice, nervnih bolesti, glavobolje, bubrežnih tegoba, menstrualnih tegoba, malokrvnosti u kombinaciji s drugim travama i lekovima.

Vino za bolje varenje

Četrdeset grama cvetova kantariona prelijte litrom kvalitetnog belog vina i ostavite da stoji na toplom mestu mesec dana. Procedite i pijte dve čašice dnevno pre jela.

Slani biljni prah za bolne kukove

Suvi gornji deo biljke u cvatu, stučen u prah, meša se s usitnjenom morskom solju (5 g soli na 95 g biljnog praška). Slani prah gospine trave uzima se uz obrok: tri puta dnevno po pola kašike posipati po obroku. To oporavlja bolne kukove već nakon 14 dana kure. Ovakvu kuru sa slanim biljnim prahom treba sprovoditi četri nedelje. Nakon pauze od dve nedelje može se ponoviti, ako bolovi u kukovima ponovo počnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading