NEVEN SMIRUJE UPALU ŽUČI: Narodna medicina protiv kamenčića u žučnoj kesi

Autor:

Lifestyle

29.04.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviše želudačnih i žučnih napada dešava se zbog neumerenosti u jelu i piću, kao i konzumiranja hrane koja se teško i dugo vari. Zapravo, teška hrana izaziva bolove u želucu i poremećaj rada žučne kese. Naime, radi se o zdravstvenom problemu koji se najčešće rešava hirurški, a čajevi od maslačka, nevena, nane ili žalfije mogu vam privremeno pomoći, ukoliko ste pristalica narodne medicine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od nevena se pravi stari ruski lek

Prisustvo kamenčića u žučnoj kesi jedno je od najčešćih oboljenja žučne kese koje često dovodi do upale. Žučni kamenci se u 85 odsto slučajeva sastoje od holesterola, a u manjem broju slučajeva mogu biti i pigmentni kamenci. Veličina kamenčića može biti od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, a osobe koje ih imaju u žučnoj kesi mogu ih imati i u žučnim putevima.

- U najvećem broju slučajeva, kada nema upale, kamenčići u žučnoj kesi ne daju nikakve simptome, a kada se simptomi jave, oni su najčešće u vidu mučnine, povraćanja, povišene temperature, kao i pojasnog bola ispod desnog rebarnog luka sa širenjem u leđa, često nekoliko sati nakon obilnog ili masnog obroka - objašnjava ruski gastroenterolog Elena Iurijevna.

Foto: pixabay.com
Izbegavajte masnu hranu

- Masna, ljuta i vruća jela izazivaju naglo pražnjenje žučne kese, što može da izazove nagla zapaljenja. Upala može da nastane i kada kamenčića nema ako se obilni, masni i začinjeni obroci kombinuju sa alkoholnim i gaziranim hladnim pićima. Tako se ugrožavaju i želudac i pankreas jer organizam nije u stanju da izluči dovoljno enzima, odnosno sokova za varenje hrane - kaže ona.

U slučaju ovih tegoba doktorka preporučuje konzumaciju blagih čajeva poput nane, nevena, maslačka, ali i konzumaciju suvih kajsija.

- Sledeće što treba da uradite je da povedete računa o ishrani. Bareni pirinač i krompir, kao i posne supe, idealne su da ih uvrstite u jelovnik u ovoj situaciji. Uz sve ovo, preporučuje se i mirovanje. Ako tegobe nastanu naglo i ne prestaju u roku od nekoliko sati, obavezno bi trebalo otići kod lekara - objašnjava ona.

Recepti

Napitak od nevena i maslačka

Kako ne bi došlo do komplikacija kada je u pitanju žučna kesa, a i kako biste ublažili upalu, konzumirajte stari ruski lek od nevena i maslačka. Kašiku nevena i maslačka pomešajte i stavite u pola litra kipuće vode. Kad provri, ostavite da odstoji 40 minuta, a zatim procedite. Uzmite lek četiri puta dnevno po jednu šolju pre obroka. Piće treba pripremiti neposredno pre upotrebe.

Foto: pixabay.com

Nana i buhač sa medom

Pomešajte nanu i buhač i dodajte med dok ne dobijete gustu smesu sličnu plastelinu. Najbolje čuvati smesu u nekoj tegli ili posudi koju možete da zatvorite. Zatim ostavite u frižideru da prenoći. Najbolje je da uzimate po jednu kašiku ovog narodnog leka svako jutro.

Čaj od žalfije

Uzmite dve kašičice suvog lišća žalfije i iseckajte. Zatim prelijte listiće sa pola litra ključale vode i ostavite da se kuva pola sata. Konzumirajte čaj sedam dana, po jednu čašu svako jutro.

Sok od crne rotkvice

Operite i oljuštite crnu rotkvicu. Očistiti korenasto povrće i iscedite sok. Uzmite sok nekoliko puta u toku dana u jednakim razmacima, recimo, na četiri sata. Praktikujte ovaj tretman pet dana, a zatim tri dana napravite pauzu.

Dijagnostika ultrazvukom

Od svih dijagnostičkih metoda, ultrazvuk je najlakša, najbrža i veoma pouzdana metoda (dijagnostički test izbora sa senzitivnošću od 90 do 95 odsto). Ovom metodom se uočavaju proširenje, zadebljanje, a često i raslojenost zida žučne kese. Dobar eho sonografista nam može dati podatak o veličini žučne kese, veličini i broju kalkulusa, debljini zida i prisutnosti periholecističnog izliva kao pokazateljima stepena inflamacije.

Simptomi

  • Foto: pixabay.com
    Bez simptoma (kod 80 odsto slučajeva)
  • Bol ispod desnog rebarnog luka
  • Pojasni bol u trbuhu sa širenjem u leđa
  • Bol u srednjem ili desnom gornjem delu trbuha
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Povišena temperatura
  • Žutica

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading