Ako imate ovaj gen ne bi trebalo da pijete kafu

Autor: Republika

Lifestyle

24.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati studije jednog univerziteta u Australiji pokazuju da više od šest šoljica kafe dnevno povećava rizik od bolesti srca za 22 dosto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje, koje je imalo za cilj da utvrdi koliko kofeina je opasno po organizam, obuhvatilo je 347,077 hiljada učesnika između 37 i 73 godina. Takođe, pažnja je bila na ljudima sa genom CYP1A2 za koji se veruje da četiri puta brže procesuira kofein.

Ispostavilo se da čak i ljudi koji imaju pomenuti gen ne bi trebalo da piju više od šest šoljica kafe dnevno.

"Samo do tri šoljice kafe mogu izazvati palpitaciju i nesanicu, a kamoli šest šoljica kafe", kaže kardiolog Kris Labos dodajući da je kafa ima svoje dobre i loše strane.

Kafa ubrzava metabolizam i pozitivno utiče na višak masti u organizmu, svojevrsan je pokretač energije, ali i negativno stimuliše nervni sistem, zbog uticaja na bubrege pojačava žeđ i izaziva kiselinu.

Inače, zanimljivo je da se pitanje o štetnosti kofeina po telo pokrenulo tek nakon što je američka Administracija za hranu i lekove izdala upozorenje kada je konzumacija kofeina u pitanju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading