MED KAO LEK: Ruski recepti za bolji vid

Lifestyle

13.09.2017

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za prevenciju katarakte ruski lekari savetuju stavljanje kapi od meda, ali one su odlične i kao sredstvo protiv umornih očiju, povišenog očnog pritiska i glaukoma

RepublikaFoto: pixabay.com
U prirodi je lek i za sve

Suvo oko je sve češći problem u modernom društvu, u kojem gotovo svi odrasli, ali i deca i tinejdžeri, provode svakodnevno po više sati ispred kompjutera i pred televizorom.

Pre ili kasnije, svi će se susresti sa problemom suvih očiju, a neka od rešenja donose ruski lekovi.

Osećaj stranog tela

- Najefikasniji preparati koji poboljšavaju opšte stanje očiju, a posebno leče kataraktu i suve oči, jesu oni na bazi meda - kaže dr Margarita N. Lebedeva, lekar na Naučno-istraživačkom institutu za očne bolesti Ruske akademije medicinskih nauka.

Ruski lekari savetuju stavljanje kapi od meda i za prevenciju katarakte, ali i kao sredstvo protiv umora očiju, takođe i protiv povišenog očnog pritiska i glaukoma, konjuktivitisa kod dece i odraslih, lezije mrežnjače, dečje kratkovidosti, smanjenog tonusa očnih mišića i drugo.

Simptomi sindroma suvog oka su uporna suvoća, svrab i peckanje u očima. Još jedan simptom suvih očiju je osećaj stranog tela, osećaj kao da se nešto nalazi u oku.

 

Čuvajte se klima uređaja

Iako je u pitanju suvo oko, ovaj sindrom može da izazove suzenje očiju. To se dešava zato što suvoća na površini oka ponekad preterano stimuliše proizvodnju vodene komponente suza kao zaštitni mehanizam. Ovaj sindrom se javlja kao deo prirodnog procesa starenja, naročito tokom menopauze, kao sporedni efekat mnogih lekova, kao što su antihistaminici, antidepresivi, pojedinih lekova za krvni pritisak, lekova za Parkinsonovu bolest i pilula za kontrolu rađanja.

 

Takođe, klima ili suvi sistem grejanja može isušiti oči. Drugi uzrok je nedovoljno treptanje, kao kada predugo gledate u ekran računara. Sindrom suvog oka je češći kod žena zbog hormonalnih fluktuacija, mada nedavna istraživanja ukazuju da pušenje može da poveća rizik od sindroma suvog oka.

Narodna medicina za lečenje suvog oka

Za poboljšanje stanja kod ovog problema, ruska narodna medicina predlaže sledeće recepte:

  • Uzeti prirodni med i pomešati ga u odnosu jedan prema tri sa destilovanom vodom. Procediti smesu kroz gazu i kapati po dve kapi u oba oka ujutru i uveče tokom cele godine bez prekida. Ovaj rastvor čuvati u frižideru.
  • Ako su vam oči često umorne, a očekuju vas dugi sati rada na kompjuteru ili čitanja, pomozite im na najjednostavniji način. Biće vam potreban samo prirodni med:
  • Domali prst desne ruke (čiji je dodir najlakši) ovlaš umočite u med. Sasvim malom kapljicom meda namažite očne kapke, uglove očiju i predeo ispod donjih trepavica. Ovo radite svakodnevno, duže vreme, dok vam se oči sasvim ne oporave. Ako vam med uđe u oči i osetite peckanje, ne uznemiravajte se. Med neće naškoditi vašim očima. Peckanje će ubrzo proći, a med nastavlja da deluje. Ako ste preko dana kod kuće, mažite ovako oči svaka četiri sata. Prethodno hladnom vodom odstranite odstajali med. Ako ujutru žurite u kancelariju, namažite očne kapke uveče pred spavanje, da med deluje preko noći.
  • Ako vam med kapne na lice, razmažite ga po koži jer neguje kožu i ublažava bore. Dodatno ćete pomoći svojim očima i celom organizmu ako redovno konzumirate med.

Obloge od zelenog čaja

Suvim očima će pomoći obloge od zelenog čaja. Kada pripremate zeleni čaj, još tople kesice ovlaš iscedite i stavite na očne kapke ili umočite komade vate u mlak čaj i stavite na oči. Posle pola sata skinite oblogu sa kapaka i uradite vežbu za oči:

Po 10 puta pogledajte levo-desno, a zatim trepćite nekoliko puta, pa onda gledajte gore-dole. Ponovo trepćite, a onda kolutajte očima najpre u smeru kazaljke na satu 4 puta, pa u suprotnom smeru isto toliko puta.

Umivanje čajem

Umivajte oči čajem od kamilice ili od ruzmarina, lišća peršuna ili latica ruže, koji se priprema na sledeći način:

Tri kašike usitnjenih biljaka prelijte jednom čašom ključale vode i ostavite da odstoji jedan sat. Procedite čaj i umivajte oči.

Kruška za bolji vid

Grančicu kruške dužine 10-15 cm sitno iseckajte. Stavite je u neoštećenu, emajliranu šerpu i prelijte je litrom vode. Prokuvajte je na laganoj vatri 5-7 minuta. Skinite šerpu sa vatre i ostavite da se čaj ohladi, pa ga procedite. Pijte po jednu čašu ovog čaja tri puta dnevno. Za tri-četiri meseca redovnog konzumiranja ovog čaja nestaju "mušice" pred očima, poboljšava se vid, a poboljšava se i rad bubrega.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
rada

19.09.2017 19:03

med svakako leci kataraktu,provereno. moja mama je 5/6meseci uporno stavljala obloge od meda na oci ikapala u oci i skinula kataraktu cak i dioptriju ona sada vidi a ranije nije nista videla bez naocara

Odgovori 12 8