Pobedite glavobolju poljupcima

Autor:

Lifestyle

18.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljubac je savršen način da se pokaže ljubav prema nekoj osobi. Osim uživanja, ljubljenje pozitivno utiče i na zdravlje organizma, što je pokazala i nauka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srpski telegraf otkriva zbog čega bi trebalo više da se ljubite, ako za to imate priliku.

POBOLJŠAVA IMUNITET

Ljubljenje jača imunitet za odbranu od Citomegalovirusa kod žena, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Medikal hipotizis. Ovaj virus može da dovede do pojave slepila kod dece i da uzrokuje druge defekte pri rođenju ako je majka zaražena njime u toku trudnoće. Ljubljenje je samo jedna od svakodnevnih navika s neverovatnim zdravstvenim prednostima o kojima još niste nikada niste čuli, piše Riders dajdžest.

RepublikaFoto: youtube.com/ BRIGHT SIDE
Rešite se ovoga uz malo poljubaca

SAGOREVA KALORIJE

Ako volite da se ljubite, trening vam neće trebati. Dobro, nije baš toliko moćno u borbi protiv kalorija, ali je svejedno korisno jer je ustanovljeno da ljubljenje sagoreva od dve do šest kalorija u minuti. Ako se ljubite sat vremena, potrošićete sigurno pola šake čokoladnih bombona ili pola čaše vina.

ORALNO ZDRAVLJE

Osim toga što obično operemo zube ako znamo da ćemo se ljubiti sa nekim, ljubljenje je dobro i za oralno zdravlje jer se na taj način mogu deliti dobre mikrobiote. Mikrobioti su naziv za normalnu ili fiziološku mikrofloru, koju čine mikroorganizmi koji nastanjuju kožu i sluzokožu čoveka. Ako vam oralni mikrobiomi u ustima nisu baš raznoliki i zdravi, razmena tečnosti s partnerom koji ima zdrave mikrobiome može vam pomoći i poboljšati zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
U svakom slučaju vodite računa o oralnoj higijeni

LICE, ZUBI I SREĆA

Zategnuti mišići i telo bez celulita su na vrhu prioriteta mnogih. Ljubljenje je aktivnost za koju je potrebno čak 30 mišića, koji čestim korišćenjem dovode do zategnutosti lica. Naučna istraživanja pokazuju i da ljubljenje povećava nivo oksitocina i endorfina, hormona koji je odgovoran za dobar osećaj u telu. Osim toga, podstiče se i lučenje dopamina, koji razvija osećaj romantične privrženosti.

SMANJUJE STRES

Ljubljenje je povezano sa smanjenjem hormona kortizola, koji je poznatiji kao hormon stresa, pa se zbog toga ljudi bolje osećaju. Dobrom raspoloženju doprinosi i serotonin, koji se takođe luči u trenucima nežnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Poljupci mogu rešiti glavobolju i stres

UMANJUJE GLAVOBOLJU

Zbog povećanog protoka krvi u toku ljubljenja, smanjuju se bolovi u telu, glavobolja i menstrualni grčevi. Smanjuje se i stres, koji je poznati uzročnik glavobolje.

SMANJUJE KRVNI PRITISAK

Srce ubrzano lupa u toku ljubljenja, a povećan broj otkucaja dovodi do proširenja krvnih vena, potrebna količina krvi dolazi u sve organe i na taj način se smanjuje krvni pritisak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Poljupci efikasni i protiv alergije

UBLAŽAVA ALERGIJSKE REAKCIJE

Ljubljenje umanjuje alergijske simptome, pokazala je jedna studija u kojoj su naučnici posmatrali reakciju pacijenata koji su kuburili sa kožnom i nazalnom alergijom.

POLJUBAC ODLIČAN ZA PROCENU

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poljubac je odličan mehanizam za procenu partnera, tvrdi antropolog Helen Fišer. Ona tvrdi da u toku ljubljenja mozak prima informacije od većine čula. Na taj način se može osetiti druga osoba i može se proceniti da li su osobe romantično skladne.

- U trenutku poljupca događaju se različiti procesi koji procenjuju zdravlje, reproduktivni status i genetsku kompatibilnost osobe s kojom se ljubite - objasnio je Gordon G. Galap, profesor evolucijske psihologije na državnom univerzitetu u Njujorku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading