Bacamo je u smeće, a zdravija je od belog luka! Ovaj deo biljke snižava holesterol i čuva srce, a mi je UVEK zanemarimo
Beli luk je pre više od 5.000 godina zvanično proglašen lekovitim, toga se drže i savremeni naučnici i ne spore njegova moćna dejstva na ljudski organizam.
Međutim osim samog jezgra belog luka, stručnjaci su se složili i da je i njegova ljuska koja najčešće završi u smeću izuzetno lekovita.
Ljuska belog luka je nešto o čemu bi trebalo dvaput razmisliti pre nego što je bacite u smeće.
Osim samog luka, koji je najčešće konzumirani deo ove biljke, ljuska je često zanemareni deo.
Međutim, ona je puna fenilpropanoida, koji su puni antioksidansa, a brojni stručnjaci tvrde da je ljuska zbog svojih posebnih svojstava čak i bogatija u zdravim sastojcima od samog luka.
U ljusci je spoj flavonol koji je bogat vlaknima i snižava krvni pritisak. To znači da je dobar za srce, probavu, snižava holesterol, ali i mnoge druge stvari.
Bele ljuske možete iskoristiti na ovih 6 načina:
- Sačuvajte ih u frižideru i ubacite ih u supu kako bi pojačali ukus.
- Napravite kompot od njih.
- Kada pržite luk, ne morate da ga ljuštite.
- Jednostavno ih pojedite!
- Skuvajte čaj! Jednostavno ljuske ubacite u vrelu vodu i pričekajte par minuta.
- Odličan dodatak ručku može biti luk iz rerne. Ispecite ga zajedno s ljuskom i dodajte ga jelu.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)