Svi obožavaju krastavčiće, ali niko ne zna koliko su oni zdravi: Puni su vitamina i minerala, te odličan saveznik u borbi protiv jedne opake bolesti

Autor:

Lifestyle

13.11.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kiseli krastavci su omiljena salata mnogim osobama. Njihov "osvežavajući" prija i u zimskim i u letnjim mesecima, a kada vidite koje sve blagodeti donosi, beskonačno ćete uživati u njima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kiseli krastavci su snažan antioksidans koji neutrališe slobodne radikale u organizmu. Ova štetna jedinjenja su veoma opasna jer izazivaju štetu na ćelijskim stanicama u našem telu.

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te hranljivih vlakana.

Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i kalijum, natrijum i fosfor.

Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin.

Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo zdravog sistema za varenje.

Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutrašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama.

Kiseli krastavci su odličan prirodni lek za regulaciju nivoa šećera u krvi i ko ima dijabetes trebalo bi da ih češće konzumira.

Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizaciju hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik kroz naše telo.

Zbog svega navedenog kao salatu uz obrok uvek izaberite kisele krastavce. A ukoliko volite da grickate čipseve i slične industrijske proizvode, zamenite ih krastavčićima koji će vam sigurno više prijati, a time ćete učiniti ogromnu dobrobit za vaše telo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading