Namirnice koje će znatno olakšati rad vaših očiju: Ovo treba da jedete za bolji vid!

Autor:

Lifestyle

20.12.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge namirnice imaju blagotvoran uticaj na zdravlje očiju. Uravnoteženom ishrano, bogatom lisnatim povrćem, ribom, voćem i mesom unećete potrebne minerale, vitamine, antioksidanse i druge biološki vredne stvari koje pogoduju boljem vidu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za prevenciju katarakte ruski lekari savetuju stavljanje kapi od meda, ali one su odlične i kao sredstvo protiv umornih očiju, povišenog očnog pritiska i glaukoma.

- Najefikasniji preparati koji poboljšavaju opšte stanje očiju, a posebno leče kataraktu i suve oči, jesu ipak oni na bazi meda - kaže dr Margarita N. Lebedeva, lekar na Naučno-istraživačkom institutu za očne bolesti Ruske akademije medicinskih nauka.

Ona je istakla da je neophodno uvesti u ishranu namirnice bogate vitaminom A, kao što su šargarepa, dinja i laneno ulje. Jedite češće morsku ribu. Šargarepa obiluje beta karotenom, likopenima i luteinom. Beta karoten štiti mrežnjaču od UVA zračenja. Likopen deluje kao antioksidans i štiti oči od UVB zraka. Lutein je zaštitini fitonutrijent koji ima izrazito jako antioksidativno delovanje protiv slobodnih radikala.

Kada je posredi ostalo povrće koje pozitivno deluje na zdravlje očiju i vid, treba još pomenuti: brokoli, kelj, spanać i povrće tamnozelene boje. Kada je o voću reč, lekovitu moć imaju: borovnica, brusnice i avokado. Kada je reč o ribi, najkorisnije su: tuna, sardine, bakalar i losos, iz jednostavnog razloga što su krcate omega-3 masnim kiselinama, koje predstavljaju bitan hranljivi sastojak za naše oči. Stoga je vrlo korsno jesti ribu barem dva puta nedeljno. Još jedan izuzetno koristan pomoćnik za dobar vid jeste i žumanac jajeta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tajni recept ruskog akademika: Za dobar i oštar vid

Vladimir Petrovič Filatov (1875-1956) bio je ruski i ukrajinski oftalmolog i hirurg, koji u svetskim razmerama postao poznat zbog svojih tada revolucionarnih tretmana bolesti vida, od kojih se mnogi koriste i danas.

Postao je čuven i po tome što je uspeo vratiti vid Vasliju Zajcevu, snajperisti Crvene armije koji se proslavio u bici za Staljingrad. On je u Odesi osnovao i Institut Filatov.

Filatov je sastavio i ovaj recept za bolji vid i očuvanje zdravlja očiju koji nije tako teško za pripremiti. Potrebni su limun, aloja, orasi i med!

Potrebno je 100g soka od aloe, pola kilograma izdrobljenih jezgra oraha, 300g meda i sok isceđen od tri ili četiri limuna. Važno je da biljka aloje od koje se uzima sok bude stara barem 2 ili 3 godine. Osim što je dobar za vid, ovaj lek je dobar i za ukupno zdravlje organizma i jačanje imuniteta.

Na početku trebate iseći veće donje i srednje listove aloje, ostavljajući pri tome netaknut vrh biljke i gornja tri ili četiri lista. Isperite ih ohlađenom vodom koju ste prethodno prokuvali, bodlje sa listova uklonite i isecite listove na sasvim sitne komadiće. Sok iscedite kroz dvostruku gazu ili kroz sokovnik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Peršun protiv crvenila i otoka očiju

Kombinovana terapija koja podrazumeva obloge i sok od peršuna uspešno otklanja crvenilo i otoke.
Čaj od peršuna za boji vid: U tri decilitra vode sipajte dve kašike isitnjenog peršunovog lista. Kuvajte to dvatri minuta. Kad se čaj ohladi, procedite ga kroz sterilnu gazu. Ovim čajem ispirajte oči više puta dnevno, a uveče stavite na njih oblog od peršuna.
Oblog od peršuna za bolji vid: Usitnite pet grama listova peršuna i ostavite ih da puste sok. Namočite komadiće vate i stavite ih na očne kapke. Držite ih desetak minuta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kruška za bolji vid po narodnom receptu

Grančicu kruške dužine 10-15 cm sitno iseckajte. Stavite je u neoštećenu, emajliranu šerpu i prelijte je litrom vode. Prokuvajte je na laganoj vatri 5-7 minuta. Skinite šerpu sa vatre i ostavite da se čaj ohladi, pa ga procedite. Pijte po jednu čašu ovog čaja tri puta dnevno. Za tri-četiri meseca redovnog konzumiranja ovog čaja nestaju "mušice" pred očima, poboljšava se vid, a poboljšava se i rad bubrega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading