Ruke otkrivaju kakvog ste zdravlja: Ukoliko primetite ove promene, odmah posetite lekara

Autor:

Lifestyle

30.12.2019

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promene koje se pojavljuju na rukama mogu biti posledica zdrastvenih problema. Stoga su ruke jedan od najboljih pokazatelja u kakvom je stanju naš organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zato ukoliko primetite neku od sledećih promena, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom i prekontrolišete svoje zdravlje.

Drhtanje

Drhtanje ruku može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, kao na primer Parkinsonove bolesti. Još jedan razlog za ovu pojavu su teskoba i veliki stres. Ako vam se ovo često događa, posetite lekara, dok je u međuvremenu potrebno ograničiti unos kafe i alkohola jer mogu izazvati drhtanje ruku.

Manjak osećaja i trnjenje

U nekim slučajevima ovi simptomi na rukama mogu biti znak ozbiljnijeg problema poput venske tromboze, anemije ili dijabetesa. Ako često osetite gubitak osetljivosti na rukama bez očiglednog razloga, obradite se lekaru.

Znojenje

Stres može da bude uzrok preteranog znojenja, a posebno dlanova. Pokušajte da ograničite unos alkohola i naučite da kontrolišete nivo stresa pomoću meditacije ili tehnikama disanja. Ako vam se čini da ništa ne deluje, trebalo bi da se obratite lekaru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Suva koža

Najčešći razlozi za suvu kožu na rukama su dehidratacija i nedostatak estrogena. Pijte dovoljno vode, koristite hidratantne kreme i u svoju ishranu uvrstite masnu ribu, semenke i orahe.

Tanki i slabi nokti

Mogu biti pokazatelj nedostatak cinka. Cink je važan za naše zdravlje, podstiče zarastanje rana i pomaže imunološkom sistemu. U ishranu dodajte hranu bogatu cinkom poput zobi, orašastih plodova i mesa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Crveni dlanovi

Mogući razlog pojave crvenih dlanova je promena u hormonskoj ravnoteži koja uzrokuje širenje krvnih sudova i reumatoidni artritis. Ovaj simptom može da ukaže na probleme sa jetrom, naročito ako imate više od 50 godina. Obično se crvenilo nalazi na spoljašnjem rubu dlana. Pokušajte da se prebacite na zdravu ishranu i smanjite unos alkohola.

Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma, hitno proverite stanje vašeg organizma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading