Nema šale sa spavanjem: Evo šta se dešava vašem organizmu ako izgubite samo jednu noć dobrog sna!

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

12.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih nekoliko godina sve je više studija koje se bave proučavanjem sna, dobrobiti spavanja i negativnih posledica nedovoljnog spavanja. Sada je studija sa Univerziteta u Upsali u Švedskoj otkrila da jedna noć nespavanja može značajno da naškodi našem organizmu, naročito kada su u pitanju muškarci, piše CNN.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, naučnici su ustanovili da se, ukoliko jednu noć ne spavamo, u krvi pojačava nivo proteina tau, koji je povezan sa razvojem Alchajmerove bolesti.

Studija je pokazala da se zbog jedne besane noći čak i kod mladih, zdravih pojedinaca, naročito kod muškaraca, u krvi povećava nivo tau proteina, što može imati trajne posledice po naše zdravlje.

Šta je tau?

Tau proteion ili t protein pomaže u stabilizovanju unutrašnjeg sastava ćelija mozga. Kod Alchajmerove bolesti nivo ovog proteina je veliki, pa dolazi do unutrašnjeg raspadanja ćelija. Kada se velika količina ovog proteina poveže, može doći do Alchajmerove bolesti i demencije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kod zdrave osobe nivo tau proteina i drugih toksina u mozgu čisti se tokom spavanja. Samim tim, nespavanjem, neredovnim spavanjem ili remećenjem ciklusa sna, ometamo čićenje mozga.

Jedna studija iz 2017. otkrila je da se kod zdravih sredovečnih odraslih osoba jedna noć nespavanja odražava tako što se proizvede velika količnina proteina beta amiloida, koji je odgovoran za mnoge procese kod Alchajmerove bolesti. Ako je san poremećen nedelju dana, drastično se pojačava nivo tau proteina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ova švedska studija ustanovila je da muškarci koji nisu spavali imaju 17 odsto tau proteina u krvi, dok oni koji su imali dobar san imaju samo 2 odsto.

Ipak, istraživači ističu da je ova studija mala i da su sve ovo pretpostavke koje još treba proveriti.

- Veći nivo tau proteina u krvi može ukazivati na to da se taj protein tako uklanja iz mozga ili da se taloži u mozgu. Buduće studije treba da utvrde ovo – rekao je doktor Džonatan Sidernis, autor studije i neurolog sa Univerziteta u Upsali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading