Na vreme otkriven rak grlića materice izlečiv u 90 odsto slučajeva

Autor: RTS

Lifestyle

13.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice. U Srbiji se godišnje ta dijagnoza postavi kod oko 1.200 žena, a svake godine od raka grlića materice umre 453 žena. Preventivni pregledi i pravovremeno otkrivanje omogućavaju izlečenje u 80 do 90 odsto slučajeva.

RepublikaFoto: Photo by Jonathan J. Castellon on Unsplash
Foto: Ilustracija

Srbija je na neslavnom petom mestu u Evropi po broju novoobolelih žena, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, i po umiranju od ove vrste raka, nalazimo se na petom mestu.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović kaže da su ovakve akcije usmerene na podizanje svesti o važnosti ovog problema i o važnosti odazivanja na skrining programe i odlazaka na preventivne preglede.

- Podaci su takvi da smo mi još na četvrtom mestu po učestalosti oboljevanja u Evropi. Statistika je nešto bolja od prethodnih godina, ali samo za nijansu. Srbija je uvela nacionalni program skrininga, koji je svake godine bolji, ali još nije dostigao željeni nivo - ističe Stefanović.

Prema njegovim rečima, najrazvijenije evropske zemlje su uvele takve programe još pre 30 godina, a njima je putem rutinskih pregleda i testova smanjena incidenca raka grlića materice sa 30 na dva do tri slučaja na 100.000 stanovnika.

Preventivni pregledi ključ u borbi protiv raka grlića materice

Stefanović nagalašava da se radi o bolesti koja se na efikasan način sprečiti u 80 do 90 odsto slučajeva.

- Na GAK u Višegradskoj se obavi više od 1.000 pregleda godišnje. U 30 do 40 odsto slučajeva se dijagnostikuje karcinom grlića materice, a polovina se već nalazi u poodmaklim fazama kada hirurzi više ne mogu ništa da urade, već se pacijenti šalju na zračenje - navodi Stefanović.

Radi se, kako kaže, o bolesti koja sporo napreduje i tu je najveća šansa da se protiv nje borimo.

- Od kada se pojave prve atipične ćelije do razvoja klinične, invazivne forme ponekad prođe i 10 godina. U tom vremenskog prozoru možemo da delujemo, otkrijemo atipične ćelije, odstranimo promene u predmalignoj fazi dok se nije razvio kancer - objašnjava Stefanović.

Što se vakcine tiče, ona, kako kaže, predstavlja primarnu zaštitu i nju su razvijene zemlje uvele još pre 15 godina, što je dalo dobre rezultate..

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading