Ovako čips, čokolada, energetska pića deluju na organizam iz minuta u minut: Niste svesni kakvu štetu čine našem telu

Autor:

Lifestyle

31.01.2020

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čips, slatkiši i gazirana pića prijaju našim čulima, ali, njihova konzumacija izaziva takve štetne posledice po organizam da ćete dobro razmisliti o tome da ih potpuno izbacite iz ishrane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Energetska pića mogu izazvati jake glavobolje

Ove namirnica iz minuta u minut nakon konzumacije počinju da uništavaju naš organizam. Ali, i nakon završenog obroka mogu ostaviti štetne posledice. Tako recimo glavobolja nakon unosa energetskih pića može trajati i 9 dana!

Sa čim se sve bori naše napaćeno telo kada unesemo namirnice pune soli ili šećera pročitajte u nastavku:

Čips

Čim ga zagrizete, osećate ugodan slani ukus koji trenutno "pogađa" vaš sistem. Jezik je naročito osetljiv na so jer je, tokom istorije, so bila redak začin, zbog čega je ljudsko telo programirano da je želi više. Ta želja prestaje otprilike pola sata nakon konzumacije, što je poprilično puno vremena jer dotad pojedete veliku količinu slasnog čipsa. Već unutar 20 sekundi, otpušta se jedinjenje koja se naziva akrilamid – hemikalija koja nastaje kada se skrobna hrana poput krompira i hleba kuva na visokim temperaturama, što je povezano s povećanim rizikom od raka.

Tek poslije 15 -30 minuta, so ulati u krvotok i javlja se osećaj žeđi. Povećava se krvni pritisak, a centar žeđi, smešten u hipotalamusu, traži ogromne količine vode. Hormon koji signalizuje sitost ima smanjen učinak zbog soli, tako da želite još jesti iako ste puni. Sledeća dva sata pritisak još raste, zbog čega srce radi brže. Nedostatak vlakana znači da se masnoća brzo pretvara u šećer, zbog čega se osećate puni energije. Nakon šest sati, masnoća se razgrađuje i pretvara u masna jedinjenja koja se skaldište u telu kao višak kilograma. Krvni pritisak ostaje povišen još satima, pa čak i danima nakon ove avanture jer se bubrezi i dalje bore sa viškom soli koji ste bespotrebno uneli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čokolada samo za kratak period povećava koncentraciju i dobro raspoloženje

Čokolada

Čak i pre prvog zalogaja, telo samo na temelju mirisa ispušta endorfin i serotonin – hormone dobrog raspoloženja – i izaziva se apetit. Već nakon prve kockice osećate se smireno. Kako čokolada prolazi kroz jednjak, počinju se preterano lučiti želudačni sokovi pa biste mogli osetiti gorušicu. Pet minuta kasnije, nivo šećera u krvi naglo raste i osećate talas energije. To se pretvara u masnoću svega pola sata nakon konzumacije, a proces traje do osam sati. Oslobađa se kofein iz kakaa, zbog čega imate više koncentracije, ali ne zadugo.

Već nakon 60 – 90 minuta, kofein prestaje delovati i počinjete se osećati letargično i živčano. Dva sata nakon toga, stimulans teobromin u potpunosti se oslobađa pa dobijate još jedan energetski talas koji vas obuzima. Nakon tri sata, šećer nestaje iz organizma i onda kreće umor i bezvoljnost. Masnoća iz čokolade i posle šest sati ulazi u cirkulaciju, a većina se taloži ispod kože i oko organa.

Energetska pića

Ne biste vjerovali koliko su energetski napitci zapravo kiseli jer njihovu kiselost maskiraju ogromne količine šećera. Čim otpijete prvi gutljaj, kiselina počinje nagrizati zubnu gleđ. Kofein postepeno ulazi u vaš krvotok, zbog čega se ubrzava puls, a pritisak raste. Šećer takođe brzo ulazi u krv. Nakon 15 – 40 minuta, kofein počinje delovati i osećate se budnije. Nivo šećera i dalje raste. Poslije 40 – 50 minuta, sav je kofein oslobođen i jetra počinje naporno raditi kako bi ga uklonila iz vašeg krvotoka. Za to treba oko 12 sati. Već sat vremena nakon toga, energija slabi i odjednom se osećate umorno, letargično i nervozno. Nakon 12 – 24 sata, mogli biste imati glavobolje i zatvor, što može trajati i do devet dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading