Dermatolozi savetuju: Odmah bacite pufne i sunđere za tuširanje - donose više štete nego koristi, evo zašto!

Autor: Republika

Lifestyle

12.03.2020

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubitelji pufni i sunđera za tuširanje, imamo loše vesti! Svi oni koji ih koriste tokom tuširanja treba da znaju da im donose više štete nego koristi i da mogu biti pretnja po zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako bi njihova uloga trebalo da bude da uklone sve nečistoće i mrtve organizme sa površine kože, bolje nego što to možemo učiniti samo trljanjem, lekari nagoveštavaju da takvo uverenje nije opravdano i opovrgavaju ga činjenicama.

Ako tzv. pufna ili sunđer uklanja prljavštinu i odumrle ćelije sa kože, to znači da one ostaju zarobljene u vlaknima od kojih su sačinjeni do sledećeg tuširanja. Svaki put kada se pufna pokvasi  i ne osuši pravilno, ti zarobljeni organizmi rastu i rastu.

Kada sledeći put upotrebite tu istu pufnu za tuširanje, vi zapravo rasipate te organizme po svom telu.

- Širite bakterije koje ste zadnji put isprali sa svog tela", kaže za "HuffPost" dermatolog Majkl Grin i dodaje:

- Pufna širi jučerašnju prljavštinu po tvom telu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studija iz 1994. godine objavljena u "Journal of Clinical Microbiology" otkrila je da pufne prenose bakterije koje mogu izazvati infekcije, posebno kod osoba sa slabim imunološkim sistemom.

Džoel Šlesinger, još jedan dermatolog, takođe savetuje da se korišćenje pufne izbegava.

- Ne bih vam preporučio upotrebu. Pufne se koriste i za intimne delove tela pri čemu sakupljaju mnoštvo bakterija koje ostaju unutar sunđera i množe se - kaže Šlezinger.

Razmislite - toplo, vlažno okruženje pored tuša je raj za klice. Upotreba pufneomogućava bakterijama "besplatan prevoz" na vašu kožu.

RepublikaFoto: Photo by bruce mars on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ako vam je ipak toliko teško da se oprostite od pufne za tuširanje, možete bar da uradite nekoliko stvari kojima ćete sprečiti da se ona pretvori u fabriku bakterija!

Nakon svake upotrebe, obavezno je uklonite iz vlažnog okruženja i okačite je negde gde struji vazduh tj. u prostoriju koja se provetrava dok se potpuno ne osuši. U slučaju da počne da menja boju ili da poprima neprijatan miris - odmah je bacite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading