Da li je korona opasnija za pušače? Lekari odgovaraju!

Autor: Republika

Lifestyle

14.03.2020

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često pranje ruku i držanje odstojanja od najmanje jednog metra u odnosu na druge ljude dobre su mere, ali za pušače važan korak u zaštiti protiv korona virusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocenjuju stručnjaci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od korona virusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsednik Nemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrepiti procenu.

- Na primer, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. Ali to se čini vrlo verovatnim jer je kod pušača, generalno, veća opasnost da se zaraze virusnim infekcijama - kaže Pfeifer.

RepublikaFoto: pixabay.com/Photo by Amritanshu Sikdar on Unsplash
Foto: Ilustracija

Razlog tome je što "pušenje smanjuje prirodnu obranu disajnog sistema zbog čega ga virus lakše napada". 

- To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nije dokazano s trenutnim koronavirusom - kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Regensburg u Nemačkoj.

Navodi da podaci iz Vuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća kod pušača. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading