Greške pri kuvanju mogu hranu da pretvore u otrov koji ugrožava zdravlje

Autor:

Lifestyle

03.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuvanje u sopstvenom domu je kreativan i zabavan posao, a i mnogo je zdravije nego kupovati hranu na raznim mestima. Kada sami pripremate hranu znate šta jedete, ali i u ovom slučaju vrebaju opasnosti. Ukoliko se ne pridržavate nekih određenih pravila, zdrave namirnice koje ste planirali za vaš ukusan obrok mogu biti veoma opasne.

RepublikaFoto: Photo by Caroline Attwood on Unsplash
Foto: Ilustracija

Nepoštovanje određene procedure može da uništi kvalitet namirnica kao i da ih pretvori u materije koje štete našem organizmu. Stoga, u kuhunji postoje neka pravila kojih se morate pridržavati.

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi

Raspon temperature koji se smatra rizičnim za čuvanje hrane je od 5 do 60 stepeni. Na ovoj temperaturi štetne bakterije mogu brzo da rastu i razmnožavaju se. Zbog toga je mesno najbezbednije odmrzavati u frižideru ili mikrotalasnoj rerni.

 

 

Pranje sirovog mesa

Pranje sirove piletine, govedine, svinjetine, jagnjetine ili teletine neposredno pre kuvanja stručnjaci ne preporučuju. Razlog je taj što je meso na površini puno bakterija koje se tokom pranja mogu proširiti na pribor ili na kuhinjske površine.

Hlađenje hrane pre nego što je stavite u frižider

Ovo pravilo je iz istog razloga zašto je i odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi loša ideja: bakterije brzo rastu na temperaturama od 5 do 60 stepeni. Zbog toga, ostavljanje kvarljivih proizvoda duže od sat ili dva van frižidera može da kontaminira hranu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sa mesom rukujte pažljivo jer je puno bakterija koje mogu biti opasne

Probanje hrane da vidimo da li se pokvarila

Nemoguće je prepoznati opasne bakterije po izgledu ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Da biste to izbegli, bacite svaki proizvod ako imate bilo kakve sumnje u to da je pokvaren.

Probanje sirovih testa

Nikada ne smete jesti sirova jaja u bilo kojem obliku. Postoji velika mogućnost da sadrži bakterije poznate kao salmonela, što je prilično opasno za ljude. Ne probajte ni živo testo, čak i ako je bez jaja, jer brašno može da sadrži ešerihiju koli.

 

 

Mariniranje mesa ili ribe van frižidera

Ovo je još jedna tipična greška koja može dovesti do trovanja hranom. Opet, uvek se setite rizičnog raspona temperature za rast bakterija. Čim stavite marinadu, stavite meso ili ribu u frižider jer je to najbolji način da se sažtitite od razvoja bakterija.

Nedovoljno pečeno meso ili riba

Hrana se smatra sigurnom samo kada se sprema na određenoj temperaturi. Ovo je najbolji način da se osigura da su sve bakterije uništene. Da biste bili sigurni da je riba ili meso pravilno pripremljeno, možete koristiti kuvarski termometar.

 

 

Ne perete ruke pre spremanja hrane

Bakterije žive na svim površinama, čak i u našim rukama. Zamislite koliko stvari dodirnete tokom dana, a kada počnete da kuvate bez pranja ruku, sa svim tim bakterijama možete kontaminirati hranu. Pre, i nakon spremanja hrane, obavezno treba oprati ruke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Med nikako nemojte zagrejavati

Izlaganje meda visokim temperaturama

Prema istraživanju, izlaganje meda visokim temperaturama može dovesti do smanjenja njegovog kvaliteta i može dovesti do povećanja nekih kancerogenih jedinjenja. Tako da je bolje ne dodavati med na primjer u vruć čaj ili jela koja su još uvek topla.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading