Stalno ste umorni i bezvoljni? Ova hrana vam krade energiju!

Autor: Republika

Lifestyle

14.03.2020

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje namirnice i pića bez nutritivne vrednosti koja mogu brzo podići nivo insulina pa dovesti do naglog pada šećera, usled čega telo nema dovoljno energije i osećate se uspavano.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoje namirnice i pića koja "kradu" vašu energiju nakon što ste ih konzumirali, upozoravaju nutricionisti. Tako Australijanka Suzi Burel, osnivačica brenda "Shape Me" ističe kako postoji nekoliko namirnica i obroka, odnosno pića, koja nas mogu učiniti umornima i iscrpljenima, bez da smo se bavili nekom fizičkom ili mentalnom aktivnošću koja dovodi do toga.

Evo šta se ističe kao mogući izvor problema:

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kafa podiže energiju, ali kratkotrajno

Iako u prvom času može podići energiju, nivo kofeina koji kafa sadrži ubrzo može dovesti do - pada energije. 

- Kofein je poznat kao sredstvo za podizanje energije, ali zna se da njegov učinak traje 30 do 60 minuta. Dakle, problem je u tome što vam treba puno kafe da biste izdržali dan - ističe nutricionistica.

Dodaje kako dodavanjem šećera u kafu dodatno doprinosimo brzom padu energije, dok konzumacija previše kafe tokom dana može dovesti do dehidratacije i glavobolje i može pokvariti dan, prenosi Daily Mail. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fast food - fino, ali nema prehrambenu vrednost

Jedenje masne hrane može zadovoljiti vašu glad i učiniće da se osećate dobro, ali nema hranljivu vrednost i učiniće da se osećate sporo i umorno. Brza hrana, poput hamburgera, čipsa i pice može dovesti do zadržavanja tečnosti, što dovodi do bržeg kretanja krvi u probavnom sistemu, kao rezultat velikog obroka s puno kalorija. 

Ali brza hrana, osim zadovoljavanja početne potrebe za šećerom nema nikakav drugi učinak, što znači da samo dovodi do podizanja nivoa insulina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Previše keksa podiže insulin

Znaju da budu zarazni kad sednete sa šalicom kafe ili čaja, ali jedenje keksa, pogotovo često, može biti štetno za energiju.

- Mešavina belog brašna, hidrogenizovanih masti i šećera, za kojom je lako posegnuti svakodnevno, uz nekoliko šolja čaja ili kafe, nudi premalo prehrambenih sastojaka. Rafinirano brašno i šećer dovode do porasta nivoa glukoze u krvi, što je povezano s naglim padom šećera u okviru sat vremena. Takva kombinacija sastojaka vremenom dovodi do trajno povećanog nivoa insulina, a to vodi do umora i niskog nivoa energije - kaže Suzi. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nudle sadrže mnogo ugljenih hidrata i soli

Većina se čudi kad shvati da rezanci koje je dovoljno preliti vrućom vodom mogu negativno uticati na energetsku vrednost organizma. Nutricionista ističe kako popularni brzi obrok često sadrži sličnu količinu prerađenih ugljenih hidrata kao četiri do šest kriški khleba, a jedna kesica često ima gornju dnevnu dozvoljenu granicu natrijuma, odnosno soli. 

- Učinak toga je značajno zadržavanje vode, što dovodi do nadimanja, nelagode i umora sat ili dva nakon konzumacije - ističe.  

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žele bombone sadrže velike količine šećera

Omiljeni slatkiš među decom, pa i odraslima - žele bombone - sadrže u proseku dvije kašičice šećera po komadu. 

- Kada je telo izloženo velikoj količini šećera, naša "raketa" odjednom leti do neba, ali uskoro sledi pad - upozorava Suzi.

Dodaje da je drugi problem to što ih je gotovo nemoguće prestati jesti, što znači da možete konzumirati 100 grama šećera, pa i više, u samo jednom grickanju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading