(NARODNI RECEPT) Ren, propolis i lišće maline protiv upale grla, a evo šta će vas spasiti pravih muka!

Autor:

Lifestyle

13.03.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako imate onaj neprijatan bol u grlu, grebanje, peckanje i ne možete da gutate ili čak i da pričate, onda sigurno imate upalu grla. Krivac za bol u grlu može biti prehlada, virusi, ali i laringitis i bakterije, među kojima prednjači streptokoka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Ruska lekarka Stilidi Elena Igorevna kaže da se bolovi u grlu, bilo da potiču od virusne ili bakterijske infekcije, ne mogu preležati na nogama.

- Zdrav razum nalaže da se mora ostati u krevetu ili bar da se pacijent ne izlaže većem naporu. Dok su bolesni, pacijenti mogu da pripreme tečnosti za ispiranje grla koje će im pomoći da umanje bolove i upalu. Jedan od narodnih recepata je čaj od listova maline. Sipajte u čašu ključale vode dve kašičice suvog lišća, sačekajte 10 minuta, a zatim procedite. Ostavite da se ohladi. Ukoliko imate groznicu, ispiranje se može koristiti kao antipiretičko piće. Nemojte piti tečnost koju koristite za ispiranje - objašnjava Igorevna.

 

Ruski lekar daje nekoliko recepata koji će vam biti od koristi, a koji se uveliko koriste u Rusiji za lečenje upale grla.

STARI RUSKI NARODNI RECEPT

Kašiku osušene biljke matičnjaka prelijte čašom ključale vode i kuvajte 15 minuta. Zatim ohladite, pa dodajte 30 kapi 10% ekstrakta propolisa. Ovakav rastvor ima izvanredan antiinflamatorni i antimikrobni efekat. Napitak se koristi za grgljanje.

MED Korisna svojstva ovog proizvoda od davnina su poznata širom sveta, a ruski stručnjaci tvrde i da ima lekovita dejstva kod grlobolje. Jedan od saveta je da se drži u ustima dok se ne apsorbuje. Tu je i recept: pomešajte kašiku meda i putera i dodajte sodu bikarbonu na vrh noža. Sve to zagrejte dok se ne stvori pena, a potom ostavite da se ohladi i popijte.

 

 

PROPOLIS

Osim što jača imunitet, propolis pomaže i kad se bolest već pojavi. Ovaj prirodni antibiotik olakšava simptome gripa, a efikasan je i u lečenju kašlja, upale grla, sinusa... Grlo možete ispirati tinkturom ili posle svakog obroka polako žvakati mali komad (oko dva grama) suvog propolisa.

RepublikaFoto: pixabay.com

SOK OD ALOJE

U kombinaciji sa medom značajno smanjuje grlobolju. Potrebno je iscediti sok iz dva-tri donja lista aloje i pomešati ga sa kašičicom meda. Po kafenu kašičicu mešavine uzimati tri puta dnevno 10 minuta pre jela.

JOD

U čaši tople vode razblažite pola kašičice soli i sode bikarbone i dodajte tri-četiri kapi joda. Ispirati grlo tri-četiri puta posle obroka.

Ruski narodni lek: Cvekla za ispiranje grla

RepublikaFoto: pixabay.com

Sastojci:

  • veća cvekla
  • 9% alkoholno sirće

Priprema:
Izrendajte cveklu na sitno rende. Na 250 g izrendane cvekle dodajte supenu kašiku sirćeta. Promešajte i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Dobro iscedite kroz gazu ili plastičnu cediljku. Ostatke cvekle bacite. Ispirajte redovno grlo, na svaka dva-tri sata (možete i progutati).

BELI LUK

Sameljite limun sa lukom, iscedite sok i uzimajte ga pet-šest puta dnevno po pola kašičice posle jela. Od belog luka možete napraviti još jedan prirodni lek za grlo. Prokuvajte dva decilitra vode i ostavite da se ohladi. Izgnječite pet-šest čenova belog luka i ubacite ih u vodu. Ostavite ga nekoliko sati u vodi da dobro ispusti sokove, zatim procedite i dobili ste efikasno prirodno sredstvo za ispiranje grla. Možete ga koristiti nekoliko puta dnevno, a nakon ispiranja ga ispljunite.

 

 

SLANA VODA

Prokuvajte dva decilitra vode, dodajte kašicicu soli (najbolja za grlo je morska so) i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga, uzimajte gutljaj po gutljaj ove tečnosti i ispirajte grlo dok ne potrošite svu količinu. Kada ste završili ispiranje, ispljunite tečnost. Postupak ponovite dva-tri puta dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com

JABUKOVO SIRĆE

Može poslužiti kao dobar prirodni lek za grlo. Kod prvih simptoma upale, grlo ispirati nerazblaženim jabukovim sirćetom. Ako postoji potreba, za dužu upotrebu treba ga razrediti vodom u srazmeri 1:5. Nakon ispiranja, ispljunite svu tečnost.

ČAJ OD ŽALFIJE

Kadulja ili žalfija jedno je od najefikasnijih prirodnih sredstava za suzbijanje upala u organizmu. Na šolju vode ide kašika sveže ili osušene biljke. Preliti lišće ključalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Piti po šolju čaja tri puta na dan.

RepublikaFoto: pixabay.com

KURKUMA

Čisti i otklanja nataložene lepljive toksine, gnoj, znoj i slično, pa se preporučuje i za tretiranje upale grla. Za to je potrebno u dva decilitra mlake vode dodati pola kašičice kurkume i malo soli. Ovim ispirati grlo dva-tri puta u toku dana.

RepublikaFoto: pixabay.com

REN

U Rusiji je ren veoma poznat kao prirodni lek za lečenje respiratornih organa. U čašu tople vode dodajte kašičicu narendanog svežeg korena rena i kašičicu meda. Dobro promešajte i pijte polako u gutljajima.

MED I MLEKO

Ukoliko je vaša upala grla izazvana nekom vrstom iritacije, potrebno je samo umiriti sluzokožu grla i bol će se povući. Za to će vam svakako dobro doći med i mleko. U dva decilitra toplog (ne ključalog) mleka rastvoriti kašiku meda. Ovaj napitak piti polako u gutljajima. Nakon nekoliko sati, postupak ponoviti sve dok se grlo ne oporavi.

OBLOGE

Obloge su provereni ruski narodni lek u borbi protiv grlobolje. Sameljite tri-četiri kuvana krompira srednje veličine, dodajte kašiku bilo kojeg biljnog ulja i stavite tri kapi joda. Stavite oblogu oko vrata, pa umotajte šal. Oblog bi trebalo da stoji preko noći.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading