Na OVE stvari obratite pažnju ako želite da sačuvate srce

Autor:

Lifestyle

16.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravlje kardiovaskularnog sistema je važno za što duži životni vek.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zato je neophodno da se srčanom mišiću pokloni naročita pažnja kako bi njegova funkcionalnost bila očuvana i kako bi se izbegli iznenadni napadi koji mogu imati fatalne posledice.

Postoje neke neophodne radnje koje treba sprovoditi svakodnevno kako bi srce bilo zaštićeno i zdravo.

Redovno kontrolišite pritisak, trigliceride i holesterol

Optimalan krvni pritisak je 120/80, a gornja i donja granica iznosi 140/85. Ukupan nivo holesterola treba da bude ispod 5,0 mmol/l, a triglicerida ispod 1,69 mmol/l. Po potrebi idite na kardiološke preglede i uradite ključne testove (UZ srca, EKG, UZ karotida).

Krećite se i vežbajte

Vežbanje je izvor vitalnosti! Jednostavna, lagana šetnja od 30 minuta, nekoliko puta nedeljno, može smanjiti rizik od oboljenja srca i do 50%. Prema najnovijim naučnim studijama, fizička aktivnost takođe smanjuje stres koji može biti vrlo štetan za srce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Redovan trening smanjuje rizik od bolesti srca

Smejte se

Petnaest minuta smeha na vaš kardiovaskularni sistem deluje kao 30 minuta aerobika. Smeh podstiče i lučenje hormona u mozgu koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju bol i anksioznost.

Obratite pažnju na struk, a ne na težinu

Struk je najbolja mera opšteg zdravlja, jer je količina masnih naslaga oko tog dela tela direktno povezana sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom, kao i pojavom dijabetesa. Normalnim se smatra obim struka manji od 80. Ako je veći, onda bi ste što pre morali na dijetu i da se više fizički angažujete.

Spavanje

Spavanje je od vitalnog značaja za dobro zdravlje srca. Nedostatak sna izaziva povišen krvni pritisak, podstiče stres, povećava apetit, usporava metabolizam, izaziva želju za slatkišima i pogoršava raspoloženje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading