Uočite ih na vreme: Promene na koži i noktima mogu biti znak predinfarktnog stanja

Autor:

Lifestyle

28.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srčani udar predstavlja naglo odumiranje ćelija srčanog mišića usled poremećaja cirkulacije. Iako se javlja iznenada, dosadašnjom kliničkom praksom ustanovljen je niz simptoma koji ukazuju na opasnost. Ali, postoji i jedan simptom koji se ranije javlja od svih. Promene na koži mogu da ukažu na mogući infarkt

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najnovije istaživanje je ukazalo da osip na koži može biti preliminarni znak koji ukazuje da je kardiovaskularni sistem u opasnosti. Studija koju je sprovela Američka akademija za dermatologiju, otkirla je da promene na koži koje su slične osipu, u stvari, mogu predstavljati naslage holesterola.

Iz dosadašnje prakse ove institucije otkriveno je da kada masne naslage zakrče vene i arterije, one počinju da se skladište na drugim delovima tela, a i da izbijaju na površinu.

- Znakovi se mogu pojaviti na koži ili noktima. Iznenadne promene na koži poput sitnih izbočina ili osipa govore da imate nagli rasat holesterola. Ove promene se dešavaju kao posledica visokog nivoa triglicerida u krvi.

- Mogu se javiti i crvene ili ljubičaste linije na prstima, ispod noktiju. To su zapravo oštećenja krvnih sudova koja nastaju pred infarktnog stanja - ističe doktor Majk Moris. 

Ako primetite ovu neobičnu promenu, najboje bi bilo da posetite kardiologa i proverite zdravlje srca, savet je lekara jer ako se simptomi ranije otkriju, mogućnost izbegavanja fatalnih posledica je veća.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nemam

28.04.2020 14:32

I tako, neko ko ima osip iz bilo kog drugog razloga (npr alergija), sad tripuje. Ostavite to za lekare. Niste kompetentni a ne treba ni da prevodite kojekakve sarlatane. Danas svako objavljuje "naucne radove" zbog doktorskih disertacija, a da nisu istrazivanja proverena.