Muči vas alergija? Budite oprezni, možda pravite OVIH 5 grešaka koje pogoršavaju vaše stanje!

Autor:

Lifestyle

05.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok neki ljudi dolazak proleća pozdravljaju raširenih ruku, mnogi se upravo tada hvataju za glavu. Svesni su da se tada otvara sezona alergija, a njihovi problemi naveliko počinju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Polen i spoljni alergeni poput prašine vaš život mogu učiniti nepodnošljivim ako pravite greške za koje zapravo niste ni svesni da ih činite. Iako neki mogu osećati lakše ili teže simptome alergije, bitno je znati da možete pomoći sebi ako izbegavate sledeće greške - otkriva pulmolog Zdenko Tuđman.

1. Ostavljate otvoren prozor

Uvedite pravilo da u sezoni alergija prozor ostavljate zatvorenim. Čak i ako niste kod kuće, prozor nemojte ostavljati otvorenim jer zrna polena mogu ući unutra dok vas nema. Pogotovo nemojte otvarati prozor dok je napolju sunčano i vetrovito, napominje pulmolog Zdenko Tuđman.

2. Uključujete klima uređaj

Iako tokom letnjih dana temperature mogu biti nepodnošljive za sve ljude, osobe koje pate od alergije ili imaju astmu ne bi trebale paliti klimu. Klima je štetna, a pogotovo za astmatičare kada prilikom čišćenja klime koristimo jaka hemijska sredstva. Ujedno, nagle promene temperature štete tim osobama. Klima uređaji u svakom slučaju nisu najbolje rešenje za osobe s alergijama jer su te osobe inače osetljivije, upozorava doktor Tuđman.

 


Kao alternativno rešenje preporčuje se ugradnja filtera za polen u ventilaciju. U automobilu bi trebalo da palimo klimu samo ako imamo filtere za polen.

3. Vežbate u pogrešno vreme

Ako volite vežbanje na otvorenom, pazite na doba dana i vremenske uslove. Izbegavajte izlazak iz kuće rano ujutru ili popodne jer je tada najveća koncentracija polena u vazduhu. Što je toplije i vetrovitije, to je gore. Izađite napolje kasno uveče jer je tada obično smanjena količina polena.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

4. Odlažete korišćenje lekova

Trebalo bi da izbegavate korišćenje lekova sa ''zakašnjenjem'', kada već praktično ne možete disati. Kada znate da dolazi sezona alergija, pokušajte se pobrinuti za svoje zdravlje na vreme. Prevencija je najbolji lek.

Ako pijete tablete za alergiju, počnite da ih koristite dve nedelje pre nego što se javi polen u vazduhu. Dovoljno je uzeti jednu tabletu dnevno. Ima efekta, rekao je doktor Tuđman, koji ističe kako je velika zabluda da se alergija ne može izlečiti.

Uz imunoterapiju alergija se može izlečiti. Osobe obolele od alergije odlaze u Sloveniju, koja od 2005. godine provodi takvu vrstu lečenja, kazao je doktor.

 

 

5. U kući imate plišane igračke

Plišane igračke jesu slatke i mekane, ali nažalost u velikom broju slučajeva samo leže na policama ili krevetu i skupljaju prašinu koja je najčešći okidač alergija.

Ako vaše dete ili bilo ko u kući ima plišane životinje, a još i alergiju, najbolje bi bilo da se rešite tih igračaka. Eventualno možete dati detetu da odabere i zadrži jednu ili dve plišane igračke koje možete oprati s vremena na vreme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading