MAGIČNE PEČURKE: Neočekivani "lek" protiv depresije

Autor: b92.net

Lifestyle

16.10.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Magične pečurke mogu "resetovati" aktivnost određenih putanja u mozgu, koje igraju ulogu u razvoju depresije, pokazala je nova studija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Psihoaktivne supstance iz magičnih pečurki pomašu depresivnima

Psihodelici su pokazali obećavajuće rezultate u lečenju depresije i bolesti zavisnosti i to u nekoliko kliničkih ispitivanja tokom poslednje decenije. 

Istraživači Imperijal koledža u Londonu koristili su psilocibin, psihoaktivnu supstancu koja se prirodno javlja u takozvanim "magičnim pečurkama", kako bi lečili manji broj pacijenata obolelih od depresije. 

Oni su pratili njihove funkcije mozga pre i posle uzimanja terapije. 


Slike mozga pacijenata otkrivaju promene u aktivnosti mozga koje se povezuju sa smanjenjem simptoma depresije, a takav efekat trajao je i do pet nedelja kasnije. 

Dr Robin Karhart Heris, vođa istraživačkog tima koji se bavio psihodelicima, kaže da su po prvi put primetili jasne promene u aktivnosti mozga kod depresivnih ljudi lečenih psilocibinom, pošto nisu reagovali na konvencionalne terapije. 

 

- Nekoliko naših pacijenata opisalo je osećanje "resetovanja" posle tretmana i često su koristili analogije sa kompjuterima. Na primer, jedan je rekao da ima osećaj da mu se mozak defragmentisao, poput kompjuterskog hard diska, a drugi je upotrebio reč "rebutovao" - kaže dr Heris i dodaje: 


- Psilocibin možda ovim ljudima daje privremeni podstrek koji im je potreban da izađu iz depresivnog stanja i rezultati skenera mozga zaista potvrđuju analogiju sa "resetovanjem". Slični efekti se postižu elektrokonvulzijama. 

Za potrebe studije, objavljene u "Scientific Reports" 20 pacijenata otpornih na postojeće lekove protiv depresije, dobili su 10 mg psilocibina, a nedelju dana kasnije 25 mg. 

Neposredno nakon tretmana psilocibinom, pacijenti su beležili smanjenje simptoma depresije, poboljšanje raspoloženja i ublažen stres. 

MRI je pokazao smanjen protok krvi u amigdali, maloj regiji mozga koja je zadužena za osećanje straha i stres. 

Plan je da se psilocibin testira u poređenju sa vodećim antidepresivima, a istraživanje je zakazano za početak sledeće godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading