SUPER SAVETI: Kako se osloboditi zadaha

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovno pranje zuba, korišćenje konca i tečnosti za ispiranje usta su najpouzdaniji načini da se rešimo zadaha, ali u nekim slučajevima čak ni oralna higijena ne pomaže.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Zdravi zubi i mirišljav dah

Dr Jadran Stojadinović, spec. ortopedije vilica, za Srpski telegraf objašnjava koji su sve uzročnici halitoze (zadaha).

- Može biti više uzroka. Oni mogu biti fiziološki, kao npr. jutarnji, koji je posledica smanjenog lučenja pljuvačke u toku noći, ili zadah nastao kao posledica konzumiranja nekih namirnica - crni, beli i praziluk, kafa. On je prolaznog karaktera i nije razlog za uzbunu. Međutim, ukoliko zadah traje neko duže vreme, onda treba potražiti uzrok, a on je najčešće u ustima (prisustvo zubnog kamenca, kvarnih zuba, parodontalnih džepova, poluizrasli umnjaci, upalnih procesa, loša higijena, konzumiranje cigareta itd.). Zadah može da postoji i usled zapaljenskog procesa u ždrelu (hronično upaljeni krajnici) i nosu (hronična upala sinusa). Takođe, on može da potiče i od digestivnog sistema ukoliko postoje proširenja na jednjaku, hijatus hernija, gastritis ili čir na želucu. Neki metabolički poremećaji mogu dovesti do neprijatnog zadaha, kao npr. nekontrolisani dijabetes koji obično prati acetonski zadah. Dehidratacija može isto biti praćena zadahom - kaže dr Stojadinović.

Ustanoviti uzrok

Dakle, najbitnije je prvo utvrditi šta je uzrok neprijatnog zadaha da bismo mogli da ga uklonimo. Ukoliko je uzrok u usnoj duplji, potrebno je popraviti sve kvarne zube, uklaniti zubni kamenac, uraditi kiretažu parodontalnih džepova i posavetovati pacijenta kako da pravilno održava oralnu higijenu.

- Međutim, ako je zadah prateći znak patoloških procesa i stanja drugih sistema, neophodno je pristupiti lečenju osnovne bolesti - kaže stomatolog.

Pušenje je čest razlog zadaha, ali i za njega ima rešenja.

- Ukoliko je enormna konzumacija cigareta uzrok zadaha, savetujem učestalije pranje zuba, svakako uz primenu tečnosti za ispiranje za svakodnevnu primenu. Žvakanje žvake i sok od limuna ili narandže doprinosi suzbijanju pušačkog zadaha - priča dr Jadran Stojadinović, koji objašnjava kako žvakanje žvaka utiče na zadah i lučenje pljuvačke:

- Žvakanje žvake stimuliše lučenje pljuvačke, pa samim tim doprinosi boljem samočišćenju usne duplje. Naravno, preporučujem umereno žvakanje žvake jer prekomerno žvakanje nije dobro za želudac i vilični zglob.

Upale krajnika ili sinusa mogu biti krivac za smrad iz usta.

- To se dešava zbog gnojnog sekreta koji se sliva niz ždrelo i koji je neprijatnog mirisa, a dodatno je otežano disanje na nos, pa samim tim imamo suvoću usta - objašnjava doktor i dodaje da i unošenje manje količine vode može prouzrokovati zadah - ukoliko organizam nema vode, postoji rizik od dehidratacije, koja je praćena zadahom.

Oslobodite se kamenca

Foto: e-stock/A. BAČLIJA
Dr Jadran Stojadinović

Stomatolog kaže da moramo svakodnevno uklanjati meke naslage sa zuba održavanjem oralne higijene ukoliko želimo da nam usta budu čista i zdrava. Čvrste naslage kamenca ne možemo ukloniti, pa je neophodno obratiti se zubaru. Takođe, za pravilno pranje zuba nije više dovoljno samo obična četkica.

- Danas na raspolaganju imamo čitav arsenal sredstava za održavanje oralne higijene, koja treba biti prilagođena stanju naše usne duplje. Četkica i pasta kod mnogih više nisu dovoljne za pravilno i temeljno održavanje higijene, pa je potrebno upotpuniti sa primenom interdentalnih četkica, zubnog konca, rastvora za ispiranje i sistema za oralnu irigaciju (mehaničko ispiranje) - savetuje dr Stojadinović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading