NA PSIHIJATRIJU VEĆ SA 14: Internet kod dece stvara poremećaje!

Lifestyle

01.02.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klinika "Dr Laza Lazarević" leči pacijente iz cele Srbije, a roditelji treba da dovedu decu kod psihijatra ako primete čudno ponašanje učestalo zbog preteranog korišćenja računara

RepublikaFoto: pixabay.com
Roditelji decu treba da dovedu kod psihijatra ako primete smetnje koje su danas učestale zbog preterane upotrebe interneta

Okrenuti licem prema prozoru, pognutih glava i u oblaku duvanskog dima, okupljeni u prostoriji za druženje, koja je kao i sve ostale pod ključem tokom 24 sata, sede pacijenti bolnice "Dr Laza Lazarević", u koju svakodnevno stižu oboleli iz cele zemlje. Ova bolnica raspolaže sa ukupno 500 postelja i uglavnom su sve pune!

Foto: Nebojša Mandić
Dr Ivana Stašević Karličić

Samo 14 godina ima najmlađi pacijent Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, a depresija, anksioznost i šizofrenija najčešće su dijagnoze zbog kojih sve više građana Srbije dolazi na lečenje u ovu ustanovu.

- Naš najmlađi pacijent ima samo 14 godina. To je donja starosna granica za prijem. Od pre nekoliko godina na klinici postoji kliničko odeljenje za adolescente, gde se zbrinjavaju mladi životne dobi do 18 godina. Zbog teške finansijske situacije, načina života, loših porodičnih odnosa, u Srbiji je depresija izbila na prvo mesto oboljenja - upozorava doc. dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora ove ustanove.

Na muškom odeljenju - gužva.

ZLOUPOTREBA SEDATIVA

Pacijenti ove bolnice se posle mesec dana uglavnom otpuštaju. Međutim, sve veći broj mentalno obolelih građana tumara ulicama bez terapije."Dođite u sobu tri da vam pokažem šta sve imam", dobacuje jedan od pacijenata koji nam se sa cigaretom u ustima nervozno približava sa namerom da nam bude vodič. Doktori kažu da zbog sve veće zloupotrebe sedativa građani postaju zavisni i završavaju na klinici.

- Lekari u Srbiji koji nisu psihijatri, već internisti, dermatolozi i drugi, prepisuju sedative za dijagnoze koje ne zahtevaju taj tretman. Uglavnom se zloupotrebljavaju sedativi i hipnotici. Na taj način se stvara zavisnost, a ako se naglo prestane sa uzimanjem ovih lekova, dolazi do apstinencijalnog sindroma u vidu uznemirenosti, straha, ubrzanog lupanja srca, napada panike, nesanice... Tako građani vremenom postaju naši pacijenti - naglašava doc. dr Stašević Karličić.

- Planiramo da realizujemo projekat vraćanja pacijenata u zajednicu nakon otpusta sa bolničkog lečenja. U planu je saradnja sa jednim domom zdravlja u Beogradu kako bi se organizovale kućne posete ljudima koji su bolnički lečeni. Tako bismo dodatno pružili podršku njima i njihovim porodicama - najavljuje v. d. direktora bolnice.

NE STIDITE SE

Ne odlažite posetu psihijatru, savetuje doktorka Stašević Karličić, jer to je lekarski pregled kao i svaki drugi.

- Stigmatizacija psihijatrije je prisutna u celom svetu i posledica je nedovoljnog poznavanja mentalnih poremećaja. Odlaska kod psihijatra se ne treba stideti. Roditelji decu treba da dovedu kod psihijatra ako primete smetnje koje su danas učestale zbog preterane upotrebe interneta. To vodi u zavisnost i posledične poremećaje - kaže doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading