AKO STE BLEDI, MOŽDA NISTE ANEMIČNI VEĆ IMATE OPAKI RAK: Podmukao je i TEŠKO se otkriva, dobro pogledajte!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.04.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je važno prepoznati simptome na vreme.

AKO STE BLEDI, MOŽDA NISTE ANEMIČNI VEĆ IMATE OPAKI RAK: Podmukao je i TEŠKO se otkriva, dobro pogledajte!

Foto: Shutterstock

Kolorektalni karcinom, poznat i kao rak debelog creva, postaje sve češće dijagnostikovan, čak i kod mladih ljudi. Ovo je ozbiljna bolest koja zahteva pažljivo praćenje simptoma kako bi se otkrila u ranim fazama kada je lečenje najefikasnije.
 
Simetomi kolorektalnog karcinoma
 
Prvi znaci kolorektalnog karcinoma mogu biti promene u crevnom tranzitu, poput dijareje ili opstipacije, kao i prisustvo krvi u stolici. Nelagodnost u stomaku, nadimanje, grčevi, nedostatak apetita, umor i osećaj nepotpunog pražnjenja stolice takođe mogu biti simptomi ove bolesti. Posebno zanimljivo je da bledilo lica može biti znak anemije, koja može biti rani indikator raka debelog creva, prenosi "Verywellhealth".
 
Republika

Foto: shutterstock

Anemija može biti znak opake bolesti
 
Anemija kao znak raka debelog creva
 
Anemija, uzrokovana smanjenjem crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina, može biti povezana sa kolorektalnim karcinomom. Osim bledila lica, simptomi anemije mogu uključivati umor, slabost, otežano disanje, zbunjenost ili vrtoglavicu, bol u grudima, hladne ruke i stopala, kao i glavobolju. Dr Nikita Patel ističe da rak debelog creva može dovesti do nedostatka gvožđa u telu, što dodatno naglašava važnost praćenja simptoma anemije.
 
Otkrivanje kolorektalnog karcinoma
 
Najefikasniji način za otkrivanje kolorektalnog karcinoma je kolonoskopija. Ova procedura uključuje upotrebu tanke i fleksibilne cevi sa video kamerom i izvorom svetlosti, koja se uvodi kroz anus kako bi lekar mogao da pregleda debelo crevo. Kolonoskopija omogućava lekaru da uzme uzorke za biopsiju, koja može precizno potvrditi prisustvo kolorektalnog karcinoma.
 
Prepoznavanje simptoma kolorektalnog karcinoma i redovno praćenje zdravlja može biti ključno za rano otkrivanje ove bolesti i povećanje šansi za uspešno lečenje. Svi koji primete bilo koji od navedenih simptoma trebalo bi da se obrate lekaru radi daljih ispitivanja i saveta.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading