RUSKI DERMATOLOG SAVETUJE: Evo šta da radite kad dobijete infekciju stopala

Lifestyle

03.05.2018

04:15 >> 11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gljivice mogu biti jako uporne, a topliji dani su idealni za njihovo razmnožavanje. Reagujte kod prvih znakova bolesti, kao što su pukotine i svrab na koži

RepublikaFoto: pixabay.com
Gljivice se mogu preneti u kontaktu s obolelima, kroz cipele, odeću, prilikom posete saunama i bazenima

Svaka peta osoba, prema statističkim podacima, pati od gljivične infekcije stopala i noktiju. Uzroci mogu biti neudobna i nekvalitetna obuća, kao i loš imunitet, a stopala se na meti gljivica najčešće nađu leti, kada se noge najviše i znoje.

- Gljivične infekcije utiču na ljude svih dobi i po učestalosti zauzimaju jedno od prvih mesta među kožnim bolestima. Gljive su izuzetno otporne na životnu sredinu i mogu da žive i do pet godina u obući i odeći - objašnjava ruski dermatolog Galina Ostaškova.

SITNE TAČKICE

Izvora infekcije je mnogo, od bolesnih ljudi do stvari zaraženih gljivicama. Putevi infekcije takođe su brojni. Mogu se preneti u kontaktu sa obolelima, kroz cipele, odeću, predmete za domaćinstvo, prilikom posete saunama, bazenima i tuševima, odnosno u uslovima visoke temperature i vlage.

- Ako stopalo ima površne ili duboke povrede poput ogrebotina i opekotina, ako se noge mnogo znoje i ako stopalo ima anatomske defekte (ravno je ili ima uske nabore između prstiju), to znači da postoji savršeno okruženje za prodiranje gljive. Naravno, na njihov razvoj utiču i već postojeće bolesti: endokrini poremećaji (dijabetes), kardiovaskularne bolesti (ateroskleroza donjih ekstremiteta, arterija), imunološki defekti - ističe Ostaškova.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Prvi znaci gljivične infekcije su pukotine i ranice na koži, svrab i neugodan miris

. Nekada mogu početi kao sitna tačkica na vrhu nokta, sa njegove unutrašnje strane ili na samom dnu nokta. Najčešće bude žute ili bele boje. Ona se vremenom, kada joj uslovi odgovaraju, proširi od tačkice do fleke koja bukvalno pokriva ceo nokat. Usled toga javljaju se žuti nokti na nogama, zadebljali i iskrivljeni nokti puni neravnina i brazda koji se cepaju u nekoliko slojeva.

Lečenje, navodi Galina Ostaškova, podeljeno je na lokalno i opšte.

- Lokalno ili spoljašnje se primenjuje ako infekcija utiče samo na kožu i manje od polovine noktiju. U ovom slučaju se koriste antifungalne masti ili kreme. Primenjuju se dva puta dnevno. Da ne bi izazvali zavisnost, masti se menjaju nakon 10 do 14 dana. Tretman traje najmanje mesec dana - objašnjava Ostaškova.

OPŠTI TRETMANI

Ako je infekcija zahvatila većinu noktiju, uključujući i one na palčevima, primenjuje se opšti tretman.

- U njemu se koristi samo pet osnovnih lekova: griseofulvin, nizoral (oronazol), lamisil, orbitalni i mikosist. Ali pre nego što počnete da ih primenjujete, potrebno je da se oslobodite već oštećene nokatne ploče, bilo uz pomoć hirurga ili pomoću masti. Hirurški metod je manje poželjan, s obzirom na to da se gljivica može još više širiti kroz površinu rane - ističe ruska doktorka.

Pored ovih, postoje i prirodni recepti sa lukom i jabukovim sirćetom, koji pomažu u lečenju gljivica.

Lekoviti recepti

Kaša od luka

Crveni luk može pomoći u borbi protiv gljivica na stopalu. Očistite veliku glavicu i zavijte je u gazu. Držite je tako u frižideru 24 sata. Zatim je sitno narendajte na plastičnom rendetu (ne na metalnom) i pre spavanja kašu stavite između prstiju. Tako i prenoćite. Tretman treba da traje 10 dana. Kako obuća ne bi bila uzrok ponovne zaraze, pre početka lečenja iznutra je dobro operite domaćim sapunom i osušite na suncu.

Kupke od jabukovog sirćeta

Možete napraviti lekovitu kupku za stopala od kvalitetnog jabukovog sirćeta. Pomešajte u lavoru jedan litar vrele vode s pola šoljice sirćeta i pustite da se ohladi do ugodne temperature. Uronite noge u kupku na pola sata i ponavljajte postupak dvaput dnevno. Ako nemate jabukovo sirće za stopala, upotrebite belo alkoholno sirće, ali kupku praktikujte dva puta dnevno, u kraćem trajanju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading