DRŽAVA BI TREBALO DA POMOGNE parovima da vantelesna oplodnja prođe lakše i bude uspešna

Autor:

Lifestyle

03.04.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 400.000 parova u Srbiji suočeno je sa problemom steriliteta, a vantelesna oplodnja je sve češće rešenje. Da bi podstakla natalitet, Vlada je novim merama predvidela da će parovi koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom o trošku države istom metodom moći da pokušaju da dobiju i drugo dete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kada bi država aktivnije pomogla, broj trudnica bi bio veći

Šta bi država još mogla da učini na poboljšanju uslova za realizaciju vantelesne oplodnje u Srbiji, za Ruski lekar predlaže dr Zorica Crnogorac, naš vodeći stručnjak u lečenju steriliteta. Dr Crnogorac je pre godinu dana Ministarstvu zdravlja i Upravi za biomedicinu predložila mere za koje smatra da bi sigurno mogle uticati na povećanje broja beba dobijenih na ovaj način.

Sprečiti zloupotrebe

- Pre svega, kod postupka i broja inseminacija neophodno je jasno definisati uslove kada se one sprovode pre postupka vantelesne oplodnje. Smatram da država treba da podrži i lečenje muškog steriliteta, da su obavezne tri inseminacije pre vantelesne oplodnje, kao i kod žena koje su starije od 35 godina, jer se nakon svake stimulacije ovulacije smanjuje ovarijalna rezerva - navodi doktorka Crnogorac.

Ona je preporučila i formiranje jedinstvene komisije, a ne dve kao do sada, sastavljene od predstavnika RFZO i lekara specijalista ginekologije.

- Tako bi se sprečile i postojeće zloupotrebe i pomoglo parovima da na jednostavan način obave procedure - ističe doktorka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Država bi trebalo da pomogne i muškarcima u borbi protiv steriliteta

Zamrzavanje na pet godina

Prema novom zakonu, parovi ili pojedinci moći će da zamrznu svoje ćelije i embrione na pet godina, a ako ne odluče da iz njih dobiju decu, mogu da ih doniraju u zemlji i inostranstvu.

- Kada je u pitanju finansiranje vantelesne oplodnje, možemo da primenimo neke evropske modele, poput Nemačke, gde država do 36. godine majke finansira postupke 100 odsto, a kako je majka starija, oni finansiraju manji udeo - zaključuje naša sagovornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading