RUSI SAVETUJU: Posetite lekara ako se često budite mokri

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primarna hiperhidroza nastaje zbog očiglednih razloga kao što je debeo pokrivač, dok je sekundarna posledica medicinskog stanja. Ruski dr Ivanov otkriva recept za tinkturu protiv ovog neugodnog stanja.

RepublikaFoto: freeimages.com
Žene srednje dobi koje se znoje noću mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti

Košmari, debeli prekrivači i visoka temperatura u spavaćoj sobi mogu biti uzrok noćnog znojenja, međutim, ukoliko se javlja često, ono može da ukaže na zdravstvene tegobe.

Postoje dve vrste noćnog znojenja ili hiperhidroze. Primarna je prekomerno znojenje zbog očiglednih razloga, dok je sekundarna posledica nekog medicinskog stanja. Kod primarne ljudi se obično znoje na određenim delovima tela, glavi, dlanovima, stopalima ili ispod ruke, dok su drugi delovi tela suvi. Noćno znojenje uzrokovano zdravstvenim stanjem opisuje se kao intenzivni napadi vrućine i bez očiglednih razloga. U tom slučaju je najbolje konsultovati se se lekarom. Ova pojava može da poremeti navike spavanja i dovede do nesanice ili stresa.

Foto: pixabay.com

STRES I LEKOVI

S druge strane, upravo stres i anksioznost mogu da uzrokuju ovu neprijatnu pojavu. Takođe, antidepresivi i psihijatrijski lekovi kao nuspojavu mogu imati hiperhidroze. Ako pijete ove lekove, razgovarajte s lekarom da li oni mogu da budu uzrok noćnog znojenja i da li možete da ih zamenite nekim drugim. Nizak nivo šećera u krvi može da uzrokuje znojenje, pa ono možda ukazuje na dijabetes. Ukoliko se često budite mokri, to može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije. Studija iz 2014. pokazala je da žene srednje dobi koje se znoje noću mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogotovo uz povišen krvni pritisak i dijabetes, objašnjava ruski lekar Vladimir Ivanov i preporučuje tinkturu od rastavića i votke protiv prekomernog preznojavanja koja će svakako biti od pomoći za ovo stanje (pogledajte uokvireni recept).

OBRATITE PAŽNJU

Hiperhidroza se javlja i usled infekcija, tuberkuloze, apsesa, infekcije srčanog zalistka ili upale kostiju. Uzrok noćnog znojenja mogu biti i maligne bolesti, i to od limfoma i leukemije, pa do tumora. Ako uz pojačano znojenje noću primetite i povećanje limfnih čvorova, neobjašnjivi umor tokom dana ili iznenadni gubitak težine, možda noćno znojenje nema bezazleni uzrok, upozoravaju lekari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading