PRIRODNIM LEKOVIMA PROTIV URINARNIH INFEKCIJA: Uva i peršun leče upalu bešike

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koristite lekovite biljke poput brusnice, rastavića i kamilice jer pomažu kod cistitisa i infekcije mokraćnih kanala, savetuje ruski doktor nauka Mocalov Pavel Aleksandrovič.

RepublikaFoto: pixabay.com
Osim što je dobar za lečenje urinarnih infekcija, čaj od peršuna koristi se i kod upale prostate

Urinarne infekcije kao što su upala bešike pogađaju svaku ženu makar jednom u toku života. Tegobe izazvane cistitisom kreću se u rasponu od veoma blagih, gotovo neprimetnih do izuzetno neprijatnih i bolnih, praćenih povraćenjem, mučninom, bolovima u slabinskom delu leđa. Najčešći simptomi su iznenadni bol i osećaj težine, peckanje prilikom mokrenja, kao i često mokrenje, a zapravo je to odbrambeni mehanizam kojim organizam pokušava da se oslobodi bakterija.

ŽENE PODLOŽNIJE INFEKCIJI

Zbog svoje građe, žene su mnogo podložnije upali bešike. U ženskom telu, struktura uretre (mokraćnog kanala) pogoduje stvaranju različitih infekcija, kaže ruski doktor nauka Mocalov Pavel Aleksandrovič. On daje nekoliko saveta kako da sebi pomognete ako imate napad. Naime, čim osetite bol, popijte pola litra vode kako biste smanjili kiselost urina. Zatim, u trajanju od tri sata na svakih 20 minuta pijte čašu blagog čaja, a po potrebi uzmite i neki lek protiv bolova.

Foto: pixabay.com

- Napravite toplu kupku, ili bar utoplite noge. Lezite u krevet i pokrijte se sa dva pokrivača, tako da se uretra zagreva. Paralelno sa zagrevanjem, popijte neki lek koji opušta unutrašnje organe, čime će urin slobodnije da otiče. Takođe, postoje mnoge lekovite biljke koje pomažu kod cistitisa poput brusnice, uve, kamilice - navodi Mocalov.

Često se misli i da se urinarne infekcije prenose isključivo seksualnim putem, sa zaraženog partnera, ali to nije tačno. Ipak, seksualni odnos predstavlja rizik jer bakterije koje se nalaze između anusa i vaginalnog otvora lako prelaze do bešike i mokraćnih kanala. Dakle, upalu izazivaju mikroorganizmi koji se inače nalaze u urogenitalnom traktu i crevima. Infekcija mokraćnih kanala se češće dešava kod žena, pošto je put koji bakterije treba da pređu do mokraćne bešike mnogo kraći nego kod muškaraca.

PRAVILNA ISHRANA POMAŽE

Protiv urinarnih infekcija pomaže ishrana sa manje soli, koncentrovanih belančevina kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi, riba, prečišćenog skroba (belo brašno) i slatkiša sa belim šećerom. Ove namirnice dodatno podstiču upalu i povećavaju kiselost krvi. S druge strane, treba konzumirati što više voća, povrća i integralnih žitarica, namirnice bogate vitaminima C, A i E kao i mineralima selenom i cinkom.

Lekoviti čajevi

UVIN ČAJ Uva je najpoznatija biljka koja se u narodu koristi u terapiji urinarnih infekcija. Čaj pripremiti tako što se kašika suvog lišća uve prelije šoljom ključale vode i nakon 15 minuta procedi. Piti tri puta dnevno, sveže pripremljen napitak.

BRUSNICA Trideset grama brusnice skuvati u pola litra vode, dok ne ispari polovina tečnosti. Zasladiti medom i piti viša puta dnevno.

PERŠUN Kašičicu korena ili lišća peršuna preliti šoljom vrele vode, nakon 10 minuta procediti i piti tri puta dnevno. Terapija peršunovim čajem traje samo dva dana. Osim što je dobar za lečenje urinarnih infekcija, čaj od ove biljke koristi se i kod upale prostate i otežanog mokrenja.

RASTAVIĆ Četiri-pet kašika osušenog rastavića preliti litrom ključale vode, ostaviti da odstoji pola sata pa procediti. Piti tokom dana najbolje posle jela. Čaj je dobar i za izbacivanje peska iz bubrega i mokraćnih kanala. Olakšava bolno mokrenje i sprečava zadržavanje mokraće.

KUKURUZNA SVILA Supenu kašiku osušene kukuruzne svile staviti u 3 dl vrele vode i kuvati 3 minuta, a zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi. Piti tri puta dnevno po šolju ohlađenog čaja. U narodnoj medicini kukuruzna svila važi za izvanredno sredstvo za lečenje upale bešike i mokraćnih kanala, a redovnom upotrebom pomaže i rastvaranje kamena i izbacivanja peska iz bubrega.

Obloge za jačanje bešike

1. ČAJ I OBLOGE OD PETROVCA Kašiku suvog petrovca prokuvati 2-3 minuta sa jednom čašom ključale vode u emajliranoj šerpi. Ostaviti da odstoji dva sata, pa procediti. Piti po trećinu čaše tri puta dnevno pre jela. Čaj zasladiti medom. Istovremeno koristiti i obloge: 6 kašika petrovca prokuvati tri minuta sa tri čaše ključale vode u emajliranoj šerpi. Ostaviti da odstoji u poklopljenoj posudi četiri sata, pa procediti. U topli čaj umakati pamučnu krpu, stavljati obloge na oblast bešike, a preko mokre krpe staviti suvu krpu i dobro uviti stomak, da se obloga ne rashladi. Čim se ohladi, staviti novu, toplu oblogu.

Foto: pixabay.com

2. OBLOGE OD ĐUMBIRA Iscediti sok svežeg đumbira, pa 20 mililitara soka sipati u litar ključale vode. Umakati pamučnu krpu u ovu tečnost, dobro je iscediti i stavljati tople obloge na oblast bešike. Preko obloge staviti suvu tkaninu. Posle 2-3 minuta promeniti oblogu, i ponavljati proces sve dok koža ne pocrveni. Posle toga uviti stomak suvim peškirom i odležati sat vremena. Obloge se stavljaju svakodnevno, dva sata posle jela. Tokom stavljanja obloga korisno je piti čaj od žalfije: 20 do 30 g žalfije preliti sa pola litra vode i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Prirodni lekovi

SMESA ZA JAČANJE BEŠIKE Izrendati po kašičicu jabuke i crnog luka, pa pomešati sa kašičicom meda. Jesti ovo tri puta dnevno, pola sata pre obroka. Svaki put praviti novu, svežu smesu.

LEK ZA CISTITIS OD OVSA Kilogram ovsa, najbolje je ako je sa plevom, preliti sa dva litra vode i kuvati na laganoj vatri 30 minuta. Procediti i sipati u tečnost dve kašike nevena, pa ostaviti da odstoji još 40 minuta. Ponovo procediti i piti dnevno 1-1,5 litara tečnosti tokom dve nedelje.

SPAS OD CISTITISA I UPALE JAJNIKA Sipajte litar mleka u dublji lonac, lonac stavite na rešo, a rešo na pod. Sedite na izvrnutu stolicu, iznad lonca sa mlekom, da vas obuhvata lekovita para, ali pazite da ne bude pretoplo i da se ne opečete. Oko struka uvijte čaršav, da para ne izlazi po prostoriji. Parite se sve dok mleko sasvim ne uvri. Sutradan ponovite proceduru. Vrlo brzo ćete osetiti znatno poboljšanje svog stanja, jer je toplo mleko moćan antibiotik. Dovoljno je samo nekoliko ovakvih tretmana da sasvim ozdravite. U Rusiji se žene pare nad loncem u kome se kuva lekovito livadsko bilje. Pare se 10 dana uzastopno po 15 minuta i tako leče uporan cistitis i upale jajnika.

MEŠAVINA KOJA UBIJA BAKTERIJE Uzmite po 250 g peršunovog korena, limuna sa korom, meda i dva decilitra maslinovog ulja. Peršun i limun sitno naseckajte, pa sve sastojke sjedinite u blenderu. Dobijenu smesu čuvajte u frižideru, pa svako jutro uzimajte po jednu supenu kašiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading