Savet ginekologa: Evo zašto morate da unosite vitamin K!

Autor: Republika

Lifestyle

06.02.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vitamin K nije toliko "izvikan" poput, naprimer, vitamina C, ali zato nije manje važan - naprotiv! O njemu nam bukvalno zavisi život jer u slučaju ozleda omogućuje normalno zgrušavanje krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poznat je kao koagulacijski vitamin, pa je zato i nazvan vitaminom K. Postoji nekoliko oblika vitamina K, zavisno od izvora. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito uzelenom lisnatom povrću.

Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog podrekla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crevima. Vitamin K3 dobija se sintetički.

Istraživanja su pokazala da je biljni K1 najdelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i preloma, jer omogućava taloženje kalcijuma u kostima, a ujedno sprečava stvaranje osteoklasta (ćelija koje razgrađuju kosti).

Osim zbog obilja vitamina K, zeleno lisnato povrće preporučuje se zato što sadrži i druge minerale koji izgrađuju kosti: kalcijum, magnezijum, bor, fosfor...

Vitamin K, koji je topljiv u mastima, u organizmu deluje i kao antioksidans koji masti - glavne sastojke ćelijskih membrana u organizmu - štiti od oštećenja.

Vitaminom K naročito su bogati kelj, blitva, raštika, prokelj, brokoli, zelena salata, kupus, karfiol, mahune i grašak. U znatnim količinama sadrže ga i soja, špargle, paradajz, celer i šargarepa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dobar izvor vitamina K je mleko odnosno mlečni proizvodi, a ima ga i u jajima (naročito žumanjke) te u mesu.

Zbog raznovrsnih izvora vitamina K obično ga dobijamo dovoljno, ali manjak se može pojaviti zbog slabe apsorpcije masti u organizmu; zbog uzimanja antibiotika koji uništavaju crevnu floru ili zbog dugotrajnog uzimanja lekova koji smanjuju zgrušavanje krvi; zbog bolesti pankreasa, jetre i žuči te zbog celijakije.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri ozledama i rane koje sporo zaceljuju te jaka krvarenja tokom menstruacije. 

Ginekolozi savetuju ženama veći unos vitamina K kako bi sprečile obilne menstruacije koje opet dovedu do anemije koja se teško i dugo leči. 

O važnosti vitamina K govori i činjenica da se on daje novorođenčetu odmah po rođenju kako bi se sprečila hemoragijska bolest (poremećaj zgrušavanja krvi usled nedostatka ovog vitamina) koja se javlja u prvih 12 nedelja života.

RepublikaFoto: pixabay.com

Najvažnije je da suplemente sa ovim vitaminom ne uzimate na svoju ruku, već isključivo uz savet lekara.

Ako želite da se osigurate i u organizam unosite više ovog vitamina, najbolje bi bilo da konzumirate jaja, jagode i pileću džigericu koja obiluje vitaminom K.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading