ZDRAVIM NAVIKAMA PROTIV MOŽDANOG UDARA: Ruski kardiolog savetuje kako da zaštitite organizam

Autor:

Lifestyle

28.04.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dovoljno je da se zdravo hranite, ne pušite i ne preterujete sa alkoholom, a s vremena na vreme izmerite pritisak. U ishranu uvrstite sveže povrće i voće, žitarice, maslinovo ulje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Cigarete i druge štetne navike povećavaju rizik od moždanog udara

Vrtoglavica, slabost, gubitak ravnoteže, oduzetost ruku ili nogu, ali i gubitak vida ili sposobnosti govora, najčešći su simptomi moždanog udara, odnosno šloga. Ova preka bolest predstavlja treći uzrok smrtnosti u našoj zemlji, a svake godine šlogira se više od 25.000 ljudi, dok od tog broja značajan procenat premine čak u prvih mesec dana. Odnosno, u Srbiji je moždani udar prvi uzročnik smrti kod žena, a drugi kod muškaraca.

Šlog nastaje usled oštećenja krvnih sudova mozga, zbog čega je ishranjivanje tog dela mozga kiseonikom i hranljivim materijama otežano ili potpuno onemogućeno. Posle moždanog udara, pogođeni deo mozga prestaje sa funkcionisanjem i dolazi do neuroloških ispada. Najčešće se ispoljava iskrivljenošću jedne polovine lica, problemima s govorom, trnjenjem polovine tela, slabošću jedne polovine tela, otežanim hodom ili glavoboljom. S tim što iskrivljenost lica može da primeti samo oboleli ili okolina, jer ugao usne sa jedne strane bude niže postavljen. A asimetrija je više izražena ako osoba pokuša da se nasmeje.

- U veoma teškim slučajevima osoba koja je doživela moždani udar ne može ni da govori, a simptom koji je gotovo neizostavan kod ovog stanja je trnjenje, a mnogi ga zanemaruju. Slabost ruke ili noge jedne polovine tela manifestuje se u različitom stepenu. Najblaži je, razume se, nespretnost. Međutim, često se događa da osobe hodaju u trenutku kada ih pogodi moždani udar, a usled oduzetosti noge padnu, što zna da dovede do ozbiljnih povreda, toliko da se načisto izlome. Nesnosna glavobolja može biti znak da ste upravo doživeli šlog, jer je kod krvarenja u mozgu bol prvi simptom - objašnjava ruski kardiolog Dmitrij Nekrasov.

Kako kaže Nekrasov, moždani udar nije nezavisna bolest, već logičan sled svakodnevnog stresa, gojaznosti i ostalih okolnosti jer danas većina ljudi vodi prilično nezdrav način života. Drugim rečima, da bi izbegli šlog, neophodno je da redovno idemo na preventivne zdravstvene preglede, kontrolišemo hipertenziju, holesterol, kao i šećernu bolest, a zatim da se redovno bavimo fizičkom aktivnošću.

- Kako bi se smanjio rizik od moždanog udara i kako bi se zaštitili od mnogih negativnih posledica, dovoljno je da s vremena na vreme izmerite pritisak, da se zdravo hranite, ne pušite, i nikako nemojte preterivati sa alkoholom. U ishranu je dobro uvrstiti sveže povrće i voće, žitarice, maslinovo ulje, a u manjoj meri konzumirati mlečne proizvode i ribu. Ovakav način ishrane omogućava sniženje holesterola, šećera i povišenog krvnog pritiska. Važno je periodično obavljati preventivne lekarske preglede, održavati optimalnu telesnu težinu, kao i da što više budete fizički aktivni - trčite, šetajte u prirodi, igrajte se sa decom... - savetuje doktor.

Sekundarna prevencija

Pacijenti koji se oporave od moždanog udara moraju posebno da povedu računa o svom zdravlju jer su oni u od dva do tri puta većem riziku da dožive ponovo šlog. Takođe, imaju višestruko povećan rizik od nastanka srčanog udara jer je u osnovi ista patologija. Zato je važna i sekundarna prevencija. Pacijentu se mora utvrditi uzrok zbog čega je nastao moždani udar. Ukoliko je to suženje na krvnom sudu, lekar ga mora uputiti hirurgu da reši taj problem ili pak ako postoji tromb, mora biti uključena terapija za njegovo razbijanje.

Tipovi moždanog udara

 

  • Ishemijski šlog, koji nastaje usled začepljenja krvnih sudova tog dela mozga trombom
  • Hemoragijski šlog, kod kog oštećenje nastaje usled krvarenja u mozgu

Recepti

Limun i peršun za sniženje holesterola

Foto: pixabay.com

Sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 3 svežnja peršuna
  • kilogram limuna
  • soda bikarbona

Priprema: Dobro istrljajte neoljušteni limun sodom bikarbonom kako biste očistili koru. Ako ste u mogućnosti, koristite domaći, neprskani limun. U slučaju da niste sigurni da je limunova kora tretirana hemikalijama, oljuštite limun. Stavite vodu i ostavite da proključa, a zatim da se malo ohladi. Iseckajte limun na kriške i iseckajte peršun (najbolje u blenderu), a zatim dodajte ohlađenu vodu. Ostavite smešu u frižideru jedan dan. Nakon toga, prespite smešu u staklenu teglu ili flašu. Uzimajte 100 ml svakog dana pola sata pre bilo kog obroka.

Čaj od lista lovora za dijabetes

Sastojci:

  • 4 šolje vode (1 litar)
  • kašika svežeg lovorovog lišća (15 g)

Priprema: Prokuvajte litar vode. Čim proključa, dodajte lovorovo lišće. Kuvajte još tri minuta. Zatim izvadite iz tople vode i pustite da se kuva 10 minuta, a zatim procedite dobijenu tečnost.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prirodni lek za visok pritisak - tinktura od gloga

Sastojci:

  • 60 g smese cvetova i listova gloga (obavezno svežih)
  • 3 dl medicinskog alkohola (96 procenata)

Priprema: Što sitnije iseckajte listove i cvetove biljke i odložite ih u staklenu posudu. Sa vrha prelijte smesu medicinskim alkoholom. Kada to uradite, dobro promešajte. Na kraju, stavite poklopac, te što bolje zatvorite. Ostavite da odstoji 21 dan na umerenoj temperaturi. Nakon tri nedelje, smesu procedite i izručite je u drugu, tamniju teglu. Nakon toga, čvrsto zatvorite poklopcem. Tako dobijenu tinkturu gloga čuvajte na hladnijem i tamnijem mestu. Izvanredan je prirodni lek za visok pritisak, dozirajte prema uputstvu i potrajaće vam tegla i do 90 dana.
Doziranje za odrasle: 15 glogovih kapi nakapajte u čašu i sve prelijte sa jednim dl vode. Promućkajte napitak i popijte ga 30 minuta pre obroka. Dozirajte dnevno tri-četiri puta istu količinu, obavezno pre svakog jela. Nakon predviđena tri meseca, pravi se veća pauza.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading