KUPUS I REN SMANJUJU OTOK STOPALA: Ruski narodni saveti za borbu sa problemima nogu

Autor:

Lifestyle

19.05.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Edemi se javljaju kod gojaznih i trudnica, ali mogu da ukažu i na ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, bubrega ili jetre

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako se spotaknete ili uganete nogu, natečenost može biti znak istegnuća ili preloma kosti

Predugo stajanje, hodanje, pa čak i sedenje mogu često da dovedu do oticanja nogu i stopala. Otoci, ili edemi, kako se još nazivaju, javljaju se i kod gojaznih ljudi i trudnica, ali su u tim situacijama uglavnom bezopasni. Ipak, ponekad mogu da ukažu i na ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, bubrega ili jetre. Ruski urolog dr Andrej Sergejevič Lebedev objašnjava da oticanje nogu može da ima različite stepene ozbiljnosti.

- Bez obzira na to koliko je otok ozbiljan, on uvek pokazuje neravnotežu između stvarnih mogućnosti fizioloških mehanizama za regulisanje razmene tečnosti i opterećenja na medularnom prostoru. Oticanje nogu može da bude i adaptivni normalan odgovor tela na stanje životne sredine, ali i prva manifestacija ozbiljnih bolesti - navodi ruski lekar.

On savetuje da prvo eliminišete soli iz ishrane ili da svedete unos količine u organizam na minimum.

Foto: pixabay.com

- Da biste smanjili otok stopala, poželjno je da ne pijete više od jedne i po litre vode dnevno kako ne biste preopterećivali bubrege i sprečavali izbacivanje viška tečnosti iz tela - ističe dr Lebedev.

Natečena stopala otežavaju kretanje, što može da dovede do brojnih drugih povreda. Ponekad stopala mogu da oteknu i iz nepoznatih razloga, ali uglavnom za to postoje zdravstveni preduslovi. Evo koji su mogući uzroci:

POVREDA Ako se spotaknete ili uganete nogu, natečenost može biti znak istegnuća ili preloma kosti. Oteklina praćena podlivima, osetljivošću ili bolovima je indikator za posetu lekaru.

HRONIČNA VENSKA INSUFICIJENCIJA Arterije vode krv od srca do ostalih delova tela. Kada je onemogućen transport krvi iz nogu u ostatak tela, nastaje ova hronična bolest vena. Vene se mogu s godinama oštetiti, a ne pogoduje im ni dugo sedenje ili stajanje. Nemogućnost povratka krvi u srce može uzrokovati oticanje nogu i stopala.

ZASTOJ SRCA Zastoj srca se događa kada srce ne pumpa krv kao što bi trebalo, zbog čega mogu da se pojave otekline. Dolazi i do neprijatnog osećaja dok ležite u ravnom položaju jer se obično javlja nepravilan i brz ritam kucanja srca praćen plitkim dahom. Ako ste primetili ove simptome, obavezno posetite lekara.

BOLEST BUBREGA Bubrezi filtriraju otpad i toksine iz krvi. Ukoliko ne funkcionišu ispravno zbog bolesti kao što su dijabetes ili visoki krvni pritiska, u krvi ostaje previše soli (natrijuma). To može da dovede do zadržavanja tečnosti u organizmu. Usled gravitacije najčešće nateknu noge i gležnjevi.

BOLEST JETRE Ako imate hepatitis ili previše konzumirate alkohol, vaša jetra se konstantno mora obnavljati. To može uzrokovati ožiljke na tkivu, što šteti radu jetre. U tom slučaju, dolazi do nakupljanja tečnosti u području trbuha, nogu i stopala.

TRUDNOĆA Za drugo stanje je karakteristično da telo zadržava više tečnosti u organizmu. Obično se stanje pogoršava na kraju dana ili nakon dužeg stajanja. To ne predstavlja problem za majku ili bebu, ali može da bude veoma neudobno.

RepublikaFoto: Photo by Olliss on Unsplash

SAVETI

Hladite stopala

U slučaju oteklina, potrebno je odmarati se, ohladiti to područje pomoću leda i podići noge. Led sužava krvne sudove, što ograničava protok krvi i pomaže kod boli. Takođe, isprobajte dekompresijske čarape.

Krećite se

Tečnost će se znatno manje zadržavati u telu ukoliko se kratko prošetate na svakih sat vremena. Da biste izbegli oticanje nogu, češće pomerajte kolena, čak i dok sedite.

Uzimajte diuretike

Diuretici ublažavaju otok i pomažu telu da izbaci višak tečnosti kroz češće mokrenje. Pre uzimanja bilo kakvih lekova, potrebno je konsultovati se sa lekarom.

Unosite magnezijum u organizam

Ako dodate od 200 do 400 mg magnezijuma u dnevnu ishranu, telo će se lakše rešiti viška tečnosti. Konzumirajte zobene pahuljice, banane, bademe, brokoli i repu.

RepublikaFoto: pixabay.com

RECEPTI

Oblog od kičice, kantariona i breze

Sastojci:

  • 100 g lista i cveta kičice i kantariona
  • 200 g usitnjenog lista breze
  • 3 litre vode

Priprema: Pomešajte po 100 grama sitno iseckanog lista i cveta kičice i kantariona i 200 grama usitnjenog lista breze, pa sve prelijte sa tri litra vode. Mešavinu kuvajte na tihoj vatri dva sata, pa sklonite sa vatre i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Procedite i ponovo blago zagrejte, pa natopite pamučnu krpu ili gazu i držite po dva sata na oteklim nogama ujutru, u podne i pre spavanja. Nakon toga namažite bolna mesta maslinovim uljem i prekrijte ih.

Oblog od kupusa i rena

Foto: pixabay.com

Sastojci:

  • pola glavice svežeg kupusa
  • list rena
  • maslinovo ulje

Priprema: Izrendajte pola glavice svežeg kupusa i sitno naseckajte list rena, pa sve pomešajte. Privijajte na bolna mesta tri puta dnevno i držite oko sat vremena. Nakon skidanja obloga bolna mesta namažite maslinovim uljem, uvijte u vunene krpe i tako držite sat vremena.

Odvar semena lana

U pola litre vode dodajte dve kašike semena lana i kuvajte smešu 15 minuta. Pokrijte smešu poklopcem i ostavite da odstoji sat vremena na mestu gde nema sunčeve svetlosti. Ovoj tečnosti možete da dodate i limunov sok. Koristite lek četiri puta dnevno. Pijte odvar od dve do tri nedelje kako bi otok splasnuo. Ovaj način lečenja je dobar ne samo za otok već i za poboljšanje stanja organizma u celini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading