Kako da prestanete da brinete za sve i svašta? Evo rešenja!

Autor: mondo.rs

Lifestyle

22.05.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste isključili peglu pre nego što ste izašli iz kuće? Da li ste poneli ključeve? Nekada vam se u glavi vrzmaju ovakva pitanja, ali kod drugih je problem svakodnevne brige dosta ozbiljniji i gotovo da ne mogu da prestanu da brinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Konstantne brige jednostavno iscrljuju, a sa ovim problemom suočavaju se milioni ljudi širom sveta. Činjenica je da ne možete samo da kažete sebi "e, sad više neću da brinem" i da rešite problem, ali možete da uradite nešto drugo kada vas briga parališe.

Odredite vreme za brigu

Sigurno vam to zvuči sumanuto, ali može da pomogne. Odvojite 10, 15, 30 minuta ili koliko god vam je potrebno tokom dana, da brinete, tj. da se suočite sa svojim brigama, kako biste bili mirni ostatak dana.

Psiholozi kažu je "zamka" u tome što brige nikada ne prestaju, tj. uvek imate o čemu da brinete. Zato pomaže da ograničite sebi vreme kada ćete da brinete, a to će vam ujedno pomoći i da se više potrudite da nađete rešenje, umesto da se prosto prepustite brigama.

Ako uhvatite sebe da ipak brinete izvan tog određenog vremenskog okvira, podsetite sebe da ste odvojili vreme za to i da ćete brinuti kasnije.

Razgovarajte o brigama

Zvuči kao kliše, ali kada podelite problem sa nekom osobom od poverenja, već ste na pola puta da ga rešite. Razgovor sa prijateljima ili porodicom može da vam pomogne i olakša brige, ali i da vam pomogne da shvatite koje brige su bespotrebne.

Izbegavajte "šta ako" scenarije

Većina briga je povezana sa "šta ako" scenariom koji bi mogao da se dogodi u budućnosti. Još jedan od načina da prestanete da bespotrebno da brinete je da podsetite sebe da treba da budete prisutni u sadašnjem trenutku. Dakle, koncentrišite se na sadašnjost, umesto što brinete zbog svih mogućih stvari koje bi mogle da se dese, od kojih su neke verovatno i nerealne.

Suočite se sa brigama

Time što ćete odvojiti vreme za brige ćete preduzeti i konkretnije akcije da rešite probleme. Izbegavajte da "odlažete" brige tako što ćete ih zapisati, i tokom vremena koje ste za to odredili razmišljajte o tome kako da rešite problem.

Drugim rečima, izbegavajte da ih "zakopavate" negde u pamćenje odlažući ih, pod parolom "rešiću to kasnije" jer brige umeju da budu vrlo uporne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading