RAZOTKRIVANJE MISTERIJE LJUDSKOG ORGANIZMA: Telo je skladište ugljenika i sumpora

Autor:

Lifestyle

03.06.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako nam se čini da smo sastavljeni samo od krvi, kostiju i mesa, u telu se nalazi čak 24 od 118 poznatih hemijskih elemenata, a neki od njih su prisutni u velikim količinama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Telo upija elemente koji se nalaze u vazduhu, pa sa sobom svakodnevno nosimo i elemente poput zlata

Mnogo je misterija i neobjašnjivih fenomena na planeti, ali je jedna od najvećih enigma, verovali ili ne, ljudsko telo. Zdrav čovekov organizam funkcioniše bolje od najpodmazanije mašine ili najbolje napisanog programa. Razlog za to je savršena harmonija elementa koji se nalaze u nama, o kojima ne mislimo često, a omogućavaju nam da normalno živimo i funkcionišemo. Srpski telegraf i Republika otkrivaju šta se može da se napravi od tih sastavnih elemenata koji se nalaze u telu prosečnog čoveka, a neka od otkrića će vas sigurno iznenaditi.

Iako nam se čini da smo sastavljeni samo od krvi, kostiju i mesa, u telu se nalazi čak 24 od 118 poznatih hemijskih elemenata, a neki od njih su prisutni u velikim količinama. Tako se u telu čoveka nalazi dovoljno hlora za dezinfekciju pet bazena, gvožđa za izradu tri zupčanika, a od šećera može da se zasladi 25 čaša gaziranog soka.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Hlorom iz čoveka može da se dezinfikuje pet bazena

Telo upija elemente koji se nalaze u vazduhu, pa sa sobom svakodnevno nosimo neočekivane elemente poput sumpora i zlata.

Zlato nema nikakvu funkciju bitnu za organizam, ali se u veoma malim količinama (0,2 g) može naći u noktima i kosi. Sumpor je potreban organizmu jer gradi proteine. Građa mišića i tkiva puna je proteina, koji su građeni od aminokiselina, koje u sebi sadrže upravo ovaj element.

Krv sadrži natrijum-hlorid i zbog toga se u telu nalazi i hlor, kao gradivni element. Ljudi takođe u sebi nose i fosfor, i to u prilično velikim količinama. Fosfor je mineral koji, osim proteina, gradi i kosti. S obzirom na to da kosti zauzimaju veliki deo tela, i fosfora je mnogo. To su samo neki od primera nesvakidašnjih gostiju u našem organizmu, a u tabeli možete videti šta se sve može dobiti od ljudskih elemenata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od masti iz tela može da se napravi sedam sapuna

Stručnjaci su izračunali šta se sve može dobiti od ljudskog tela kada bi se neki sastavni elementi izdvojili:

  • Ugljenik - 9.000 grafitnih olovaka i više od 10 kg ćumura
  • Kalijum - jedna vatrometna raketa ili minijatura topa
  • Foto: pixabay.com
    Fosfor - 20.000 glava šibica
  • Mast - sedam sapuna ili 75 sveća
  • Gvožđe - ekser veličine 7,5 cm i tri mala zupčanika za ručni sat
  • Hlor - dezinfekcija pet bazena
  • Sumpor - uništavanje svih buve na telu psa
  • Kalcijum - 1,3 kg krede
  • Glicerin - eksplozija bojeve glave sa mornaričkog broda
  • Šećer - zaslađivanje 25 čaša gaziranog pića
  • Voda - puno bure od 50 litara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading