BAZENI PRLJAVI SKORO KAO WC ŠOLJA: Bakterije, gljivice i virusi vrebaju na javnim kupalištima

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omiljena mesta za kupanje, na kojima se u vrelim letnjim danima okuplja ogroman broj kupača, predstavljaju rasadnike mikroorganizama koji izazivaju neugodne, a često i opasne infekcije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Znoj, urin, pljuvačka, kosa, mrtva koža - sve se to nalazi ispod površine vode

Sezona kupanja na bazenima i na Adi Ciganliji je počela, ali pre nego što kupači pohrle na brčkanje, trebalo bi da obrate pažnju na upozorenja naučnika sa Lomonosov univerziteta u Moskvi koji podsećaju da, dok se rashlađujete, kraj vas plivaju bakterije, virusi i gljivice.

Vlažna i topla sredina idealna je za razmnožavanje ovih mikroorganizama, koji mogu prouzrokovati opasne infekcije, zbog čega je, kažu, važno pridržavati se određenih pravila ponašanja na javnim kupalištima. Kako ističu na ovom moskovskom univerzitetu, sudeći po analizama velikog broja bazena, mnogi od njih su malo čistiji od WC šolje. Znoj, urin, pljuvačka, kosa, mrtva koža, sve se to nalazi u vodi. Zaposleni se trude da svakog dana uklanjaju lišće, bubice i ostalo što se nađe na površini vode, ali prava opasnost zapravo vreba ispod njene površine. Viruse i bakterije pokušavaju da unište i tako što u vodu sipaju veliku koncentraciju hlora, ali i to sa svoje strane dovodi do iritacije kože.

KOJE BOLESTI VREBAJU NA JAVNIM KUPALIŠTIMA

Foto: twitter.com/LiveScience

Infekcije kože

Zbog izlaganja suncu i znojenja, koža je leti često iziritirana i prošarana malim bubuljicama. U kontaktu sa vodom iz bazena i jezera može doći do ozbiljnih infekcija. Najčešće se problemi javljaju ispod pazuha, između prepona i na pregibima. Zbog toga je najbolje kožu ne trljati peškirom, da se ne bi dodatno iziritirala, već višak vode nežno utapkati suvim peškirom.

Konjuktivitis

Ovu infekciju očiju uglavnom izazivaju virusi i bakterije koji se prenose putem vode, prljavih ruku ili peškira. Simptomi infekcije su crvenilo i otok kapaka, peckanje i svrab, sekret koji prekriva trepavice. Zbog toga je važno da se svaki put umijete po izlasku iz bazena.

Upala ušiju

Kontakt sa bazenskom i jezerskom vodom veoma često izaziva infekcije ušnih kanala, koje spadaju među najčešće letnje tegobe. Karakterišu je jak bol, zapušenost uha, povišena temperatura. Nikako nemojte pokušavati da uvo očistite štapićima jer ćete infekciju samo preneti u unutrašnjost. Obratite se lekaru, koji će vam pripisati antibiotik.

Vaginalne infekcije

Pod dejstvom vlage i toplote gljivica kandida, koja inače živi u debelom crevu, veoma se brzo razmnožava. Na bazenu možete da zaradite i hlamidiju, virusni herpes ili humani papiloma virus, koji izaziva kondilome. Iako se ove infekcije uglavnom prenose seksualnim putem, mogu da se dobiju i preko vlažnog peškira.

Atletsko stopalo

Kandida izaziva i veoma čest letnji problem - atletsko stopalo. Veoma je otporna i dugo opstaje van organizma na mokrim pločicama ispod tuševa, na ležaljkama... Zato po izlasku iz bazena obavezno operite stopala i nikako ne hodajte bosi.

Foto: pixabay.com

Dijareja

Dovoljno je da i kap zagađene vode dospe u usta, pa da se inficirate salmonelom, šigelom ili ešerihijom koli, koje izazivaju dijareju. Ukoliko visoka temperatura i bolovi u stomaku traju duže od dva dana, obavezno se obratite lekaru.

Virusne bradavice

Ako hodate bosi, na tabanima će vam se stvoriti ranice, idealna mesta za prodor virusa. Bradavice najčešće izaziva humani papiloma virus, koji dugo opstaje van tela, a prvi znaci oboljenja se mogu pojaviti i posle pola godine jer inkubacija traje i do šest meseci. Retko se povlače same i neophodno je obratiti se lekaru.

 

Prirodni napitak protiv ešerihije

Sastojci:

  • pola kilograma korena celera
  • pola kilograma limuna

Priprema: Narendajte celer i limun (prethodno zamrznut da bi se lakše rendao), a zatim prelijte litrom vode i ostavite da stoji 24 sata prekriveno gazom. Procedite kroz gazu, pa dobijeni napitak popijte u toku naredna dva dana (otprilike tri čaše dnevno).

RepublikaFoto: pixabay.com

Saveti ruskih lekara da se zaštitite

  • pre ulaska u bazen ugazite u posudu s tečnošću za dezinfekciju
  • Foto: pixabay.com
    istuširajte se pre ulaska u vodu
  • ne hodajte bosi po pločicama oko bazena
  • ne sedite na ivici bazena
  • ne ronite s otvorenim očima
  • ne urinirajte u bazenu
  • ne gutajte vodu iz bazena ili jezera
  • obavezno se istuširajte i isperite lice po izlasku iz bazena ili jezera
  • dobro operite ruke
  • uvek sedite na čistim i suvim peškirima
  • ne sedite u mokrom kupaćem jer vlaga i toplota podstiču razmnožavanje bakterija
  • nakon tuširanja, pažljivo obrišite čitavo telo, a posebno prepone, pazuh i prostor između nožnih prstiju

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading