MED I MLEKO ZA SAVRŠENA STOPALA: Kućni pedikir najdelotvornije namirnice u borbi protiv ispucalih peta

Autor:

Lifestyle

27.07.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najosetljiviji i najopterećeniji deo tela su stopala jer tokom dana trpe celokupnu težinu, a Ruski lekar vam preporučuje kako da ih opustite i nahranite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Najčešći problem s kojim se susrećemo jesu ispucale pete

Možda mislite da je za osnovnu negu stopala sasvim dovoljno da ih operete tokom tuširanja. Međutim, nega stopala podrazumeva mnogo više od samog pranja, ali treba biti oprezan. Stručnjaci savetuju da se detaljan pedikir radi najčešće jednom u dve nedelje jer, verovali ili ne, i preterana nega može biti pogubna za stopala, kao i neredovna higijena.

Foto: pixabay.com

Najčešći problem s kojim se susrećemo jesu ispucale pete. Uzroci mogu biti razni: od suve kože, dugog stajanja i prevelike težine preko izloženosti toploti, starenja, neadekvatne obuće pa sve do određenih bolesti i nedostatka pojedinih vitamina i minerala. Fizijatri ističu da bi žene trebalo da nose više potpetice jer pete u ravnoj obući trpe najveći pritisak, ali štikle ne smeju biti ni previsoke pošto se u tom slučaju pritisak pomera na prednji deo stopala i time utiče na zdravlje kičme.

Ruski lekar i Republika vam donose savete kako da pravilno negujete stopala i u kućnoj varijanti uradite pedikir kao iz salona. Naravno, ne smemo zaboraviti ni pravilnu ishranu, a to znači da bi u organizam trebalo unositi hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A i E, kalcijumom, gvožđem poput šargarepe, žitarica, orašastih plodova, mleka, ribe, piletine, pasulja.

PROIZVODI KOJI POMAŽU

PARAFINSKI VOSAK je nusprodukt nafte i prirodan način da sačuvate vlažnost kože. Napravite masku od parafinskog voska. Zagrejete da bude mlak, ali ne vruć da ne biste dobili opekotine. Nanesite ga na ispucale pete i držite 10 minuta. Nakon toga dobro isperite i nanesite neku kremu za pete. Za samo nekoliko dana videćete prve rezultate.

BILJNO ULJE regeneriše kožu. Za razliku od kreme, sporije se apsorbuje i koža je duže hidrirana. Samo namažite pete, obujte čarape i ostavite da deluje preko noći. Možete koristiti maslinovo, bademovo, kokosovo ulje, kao i ulje susama ili lavande.

GLICERIN je čest sastojak mnogih krema i kozmetičkih proizvoda jer hidirira kožu. Pomešajte glicerin i malo ružine vode kako biste omekšali kožu, nanesite na pete i obujte čarape. Ostavite preko noći i vrlo brzo primetićete rezultate ove maske za ispucale pete.

Foto: Promo

MED je odličan lek za kožu pod uslovom da koristite pravi pčelinji med, a ne istopljeni šećer koji nosi etiketu meda. On deluje protiv gljivica i bakterija, pa će eliminisati ovaj uzrok pojave ispucalih peta. Jednostavan je za upotrebu - samo ga namažite na pete i ostavite da deluje 15 minuta. Posle toga isperite i stavite kremu koja će da hidrira kožu.

PREZRELA BANANA možda nije nešto što će podstaći vaš apetit, ali je odličan lek za ispucale pete. Pre nego što je primenite, omekšajte kožu tako što ćete držati stopala u toploj kupki desetak minuta. Nakon toga zgnječite bananu i napravite masku ze pete koju ćete držati dok se ne osuši. Ova metoda trebalo bi da pokaže rezultate već za nedelju dana!

ALOJA VERA GEL je odlično sredstvo koje će umiriti bolove. Onaj ko je imao iskustva sa ispucalim petama zna kako velike pukotine mogu biti neugodne i bolne. Aloja vera gel može doneti pravo olakšanje.

OVSENA KAŠA Ovas je odličan za naše zdravlje na svim poljima. Pogledajte samo koliko su korisne ovsene mekinje! A da li ste znali da ovsena kaša može da bude lek za ispucale pete? Ovas omekšava kožu, deluje protiv upala i olakšava uklanjanje mrtvih ćelija kože. Za masku je potrebno kašika ovsene kaše u prahu i nekoliko kapi maslinovog ulja. Od ovih sastojaka napravite pastu koju ćete naneti na pete, posebno na one jako ispucale delove. Držite pola sata, pa isperite.

RepublikaFoto: pixabay.com

VAZELIN I LIMUNOV SOK Kao i parafinski vosak, i vazelin je prirodan kozmetički dodatak koji se dobija iz nafte. Pored toga, solidno hidrira kožu. Evo kako se pravi maska za ispucale pete od ovih sastojaka. Pomešajte kašiku vazelina i nekoliko kapi limunovog soka. Prvo potopite noge u toplu vodu da omekšate kožu, a zatim nanesite ovu masku. Limunov sok dezinfikuje kožu i deluje kao antioksidant, a vazelin hidrira kožu, pa je to dobitna kombinacija u borbi protiv ispucalih peta.

ASPIRIN Možda vam ne bi palo na pamet da upotrebite aspirin za lečenje grubih peta, ali možda je baš to prava kombinacija za vas. U kašiku meda izgnječite tri-četiri tablete aspirina. On ima salicilnu kiselinu, koja će pomoći da se mrtve ćelije lakše oljušte sa kože, a med će da omekša kožu. Držite ovu masku 30-40 minuta.

Foto: pixabay.com

SODA BIKARBONA Ima stvarno ogroman spektar primene u lečenju, od unutrašnje, gde uspešno leči gorušicu, pa do spoljašnje, gde se može primeniti kao lek za ispucale pete. Da biste dobili željene rezultate, potrebno je odvojiti pola sata dnevno i pripremiti kupku za stopala sa sodom bikarbonom. Potrebno je malo mlake vode, dovoljno da potopite stopala, i tri kašike sode bikarbone. Nakon toga turpijom za pete skinite mrtve ćelije kože. Namažite kremu i obujte čarape, pa ostavite da deluje preko noći. Soda bikarbona za ispucale pete može se kombinovati i sa medom. Tada je potrebno da pomešate jednake količine meda i sode bikabone i nanesete smesu na pete, a zatim ponovite proces turpijanja, čišćenja i omekšavanja kremom.

MLEKO Ovo je odličan prirodni način da omekšate kožu. Sigurno ste već milion puta čuli savete da mlekom možete omekšati kožne cipele. Mleko deluje sjajno i na našu kožu i na ispucale pete. Mlečna kiselina podstiče dejstvo kolagena i obnavlja kožu. Potrebno je samo da potopite noge u mlako mleko i posle 15 minuta isperete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading